Як дорого обходиться проживання студента в Києві?

Сколько стоит жизнь студента в Киеве?
22-01-2020
Сколько стоит жизнь студента в Киеве?
22-01-2020

Не секрет, що навчання в столиці характеризує високий рівень проживання: починаючи від великих, ніж в середньому по країні, цін на продукти і закінчуючи надзвичайними розцінками на оренду житла. Це обумовлено високим рівнем доходів в Києві, але студенту, який розраховує лише на стипендію і допомогу батьків, такий стан справ суттєво ускладнює життя. Що робити, якщо  терміново потрібні гроші, а банки не дають кредит в силу віку і відсутності офіційної роботи?

Куди звернутися студенту, який за результатами сесії втратив стипендії? Де знайди гроші на житло студенту, виселеним з гуртожитку через мінімальної провини, до яких в окремих випадках відносяться навіть куріння або спроба потрапити додому пізніше встановленого правилами часу? Ідеальним рішенням було б отримати кредит, але банківські установи практично не пропонують такий продукт, як студентський кредит. На допомогу прийде МФО «Алекскредит», пропонує мікропозики для громадян, які досягли 18 років (це мінімальний вік кредитування позичальників, згідно законодавства України).

Скільки грошей потрібно студенту для комфортного життя в столиці?

Відповідь на питання «Скільки коштує життя студента в Києві?» Залежить від цілого ряду чинників: стать, здоров'я, смаки й особливі потреби в харчуванні, можливість проживання в гуртожитку і його вартість, відстань від місця проживання до корпусів, вимоги та технічне забезпечення в вузі , хобі та спортивні секції і т.д. Недостатньо орієнтуватися лише на вартість проживання і харчування: студенту необхідно копіювати навчальні матеріали, роздруковувати роботи (найчастіше, досить об'ємні), користуватися Інтернетом (при тому, що wi-fi не завжди буває доступним) і навіть публікувати наукові статті в платних спеціалізованих виданнях (вкрай актуально для студентів магістратури).

Деякі витрати є одноразовими, і для них доцільно взяти споживчий кредит: наприклад, придбати принтер набагато вигідніше, ніж витрачати значні суми на роздруківку робіт і навчальних матеріалів. Таке придбання окупиться разом з відсотками вже в перший рік навчання.

Інші витрати - регулярні: це стосується витрат на житло, харчування, зв'язок і Інтернет, навчальні потреби (книги, канцелярія), проїзд. Розглянемо рівень проживання в Києві і пов'язані з ним витрати для середньостатистичного столичного студента.

Необхідно враховувати, що вартість проживання в гуртожитку будь-якого київського вузу в середньому вище, ніж для обласних навчальних закладів. При тому, що умови в гуртожитках не завжди знаходяться на належному рівні, вартість ліжко-місця досягає 600 - 2000 грн в місяць (в залежності від числа студентів в кімнаті), а за Інтернет доводиться доплачувати ще близько 100 грн. Крім того, поселення в гуртожиток пов'язане з додатковими витратами (ремонт, побутова техніка, для чого також може знадобитися кредит без довідок і поручителів. Але при всіх своїх недоліках даний варіант доступний не для кожного - місць в гуртожитках менше, ніж студентів столичних університетів.

Якщо розглядати оренду квартири, то вартість житла навіть в спальних районах не опускається нижче 400 $ в місяць. Можна знімати квартиру в складчину, але і в цьому випадку витрати на житло навряд чи будуть нижче 2000 грн в місяць.

Скільки грошей треба студенту на місяць на харчування? Прожитковий мінімум для дорослих в Україні на сьогодні становить понад 2000 грн, ця сума може служити орієнтиром, якщо готувати самостійно і не дозволяти собі ніяких надмірностей.

Отже, скільки грошей треба студенту всього? У самому скромному варіанті буде потрібно не менше 3000 грн. Навіть, якщо отримувати підвищену стипендію, цього буде недостатньо для покриття всіх витрат, тому час від часу виникає необхідність оформити заявку на кредит, і МФО «Алекскредит " - кращий варіант!

Підіб'ємо підсумки: де брати гроші студенту в ситуації дефіциту коштів?

Мікрофінансових організація «Алекскредит» пропонує студентам кредит з 18 років на відмінних умовах : при першому позику ставка відсотків становить 0%. При цьому можна отримати позику онлайн, прямо на банківську карту. Це дуже зручно, оскільки для оформлення кредиту не потрібно нікуди їхати, витрачати особистий час, збирати довідки. Все, що потрібно, щоб отримати позику, - це паспорт громадянина України та код платника податків.