Як погасити кредит достроково (раніше терміну)?

погашенный кредит раньше срока
22-10-2021
погашенный кредит раньше срока
22-10-2021

Природне прагнення практично кожного позичальника - погасити кредит якомога швидше. При цьому не важливо, був узятий банківський кредит або мікропозику онлайн: і причина тут - не тільки в обов'язковості. Справа в тому, що з будь-якого кредиту набігають відсотки: чим довше період кредитування, тим більшу суму вони складуть. Особливо, при мікрокредитування, коли відсотки набігають щодня. Тому бажання погасити кредит дострокового - абсолютно раціонально й виправдано з економічної точки зору.

Але насправді це рішення може виявитися не таким простим - адже, якщо позичальник вирішив завчасно погасити кредит, кредитори недоотримають свою плату у вигляді відсотків. Тому в договорі про кредитування дрібним шрифтом прописуються додаткові моменти, які можуть бути позичальникові абсолютно не вигідні.

Отже, коли ж варто погасити кредит раніше встановленого терміну?

Перш ніж достроково погасити кредит, позичальникові варто ознайомитися з можливими проблемами, які можуть виникнути в даному випадку. Прямі штрафні санкції банки застосувати не можуть, оскільки в цьому випадку вони порушать українське законодавство. Тим не менше, використання різних механізмів нарахування відсотків дає можливість кредитору не зарахувати частину раніше нарахованих відсотків по позиці, тому, якщо ви вирішили погасити кредит завчасно, варто уважно перечитати кредитний договір.

Погасити кредит достроково можна двома способами: за рахунок власних коштів або використавши рефінансування кредиту, коли нова позика береться для покриття старого. Це може бути вигідно, якщо відсотки за новим позиці нижче, ніж за старим.

Перекредитування - звичайне явище в економіці, в якій спостерігається зниження кредитних ставок.

У мікрокредитування також бувають випадки, коли взяти кредит для погашення кредиту вигідно: наприклад, якщо ви взяли позику на карту терміново, в поспіху не ознайомившись з існуючими можливостями в даному сегменті кредитного ринку, а потім дізналися, що можна було взяти кредит без відсотків. Звичайно, в цьому випадку також буде логічно погасити кредит раніше терміну, взявши безвідсоткову мікропозику. Перекредітовать можна також і позику з відкритими простроченням .

Що станеться в разі дострокового погашення?

Якщо погасити кредит передчасно, до того, як закінчиться кредитний період, то результат залежить від механізму нарахування. Якщо використовувалася класична схема, то можна сміливо погасити кредит достроково - ви при цьому нічого не втратите. Якщо ж використовувалася схема ануїтету - передчасне погашення кредиту може призвести до втрати вже сплачених і зарахованих відсотків.

Як будуть нараховані відсотки при достроковому погашенні?

Це залежить від механізму, як було сказано вище. Але, якщо у вас - ануїтетний тип кредиту, а ви хочете погасити кредит достроково і нічого не втратити при цьому, можна спробувати укласти з кредитором додатковий договір з відсіканням кредитного періоду і перерахунком. Втім, банк може і не піти на поступки.

Чи є обмеження по часу, коли можна погасити кредит достроково?

Погасити кредит можна навіть через кілька днів, хоча раніше багато фінансово-кредитні установи вводили тримісячний або навіть шестимісячний мораторій на дострокове погашення. Але в даний час вводити таку умову заборонено.

Що потрібно обов'язково зробити, якщо ви вирішили погасити кредит?

Після того, як заборгованість була погашена, слід обов'язково отримати на руки довідку про те, що позика повернуто повністю і з відсотками. В іншому випадку, якщо ви змогли погасити кредит до закінчення строку дії кредитного договору, але не отримали документарного підтвердження, банк може «забути» про цю подію і нарахувати вам величезну пеню як позичальнику, не погасив кредит вчасно.

Де можна отримати допомогу в погашенні кредиту?

Якщо у вас є кредитна карта будь-якого українського банку, вам допоможе сервіс онлайн-кредитування AlexCredit: серед його клієнтів - навіть пенсіонери та безробітні. Крім того, даний сервіс без проблем кредитує студентів, а нові позичальники можуть отримати позику без відсотків. За допомогою МФО «Алекс Кредит» погасити кредит до закінчення терміну можуть навіть особи з судимістю і ті, у кого - не найкраща кредитна історія.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}