Що робити, якщо у вас прострочка за кредитом?

Що робити, якщо у вас прострочка за кредитом
14-01-2020
Що робити, якщо у вас прострочка за кредитом
14-01-2020

Довольно велика прострочка за кредитом зараз вовсе не рідкость. Не всі вдалося правильно спрогнозувати свої фінансові питання і зачастувати багатьох людей, не вдавшись до вовремя вернути деньги. Піддобна ситуація чревата неприємними штрафними санкціями, і якщо ігнорувати борг, то і вовсе сувенірним делом з принудительним взисканням. Спробуємо розібратися, як можна грамотно вийти з прострочки з мінімальними останніми.

Прострочка в клієнтах різних фінансових організацій: в чому особливості?

На сьогоднішній день в Україні левову частину ринку кредитують два структури - банки та мікрофінансові організації. Вони по-своєму відносяться до клієнта, які наносять умови домовленості, причому багато буде залежати від типу кредитування. Втім, велика прострочка за кредитом - це плохо для всіх, хоч і з різними наслідками. Розберемо кілька типових ситуацій.

Чим грозить прострочка банковського кредиту?

У цілому, більшість банків, досить лояльно відноситься до тих, хто порушив терміни оплати, але тільки в тих випадках, коли виплата затримується буквально на 5-10 днів. Порушникові, можливо, буде виписан штраф у визначеній суммі, а також пеня за кожен день прострочки.

Позичальник з прострочкою за кредитом більше 1 місяця переходить у розряд потенційно неблагонадійних. При відсутності конструктивних договорів, прострочка в банку може привести до більш серьозних санкцій. У будь-який момент справа може бути передана в суд або в колекторську компанію - у більшості випадків, це робиться через 6-10 місяців відсутності оплати.

Що робити з прострочкою за кредитною картою?

Прострочення кредиту після пільгового періоду - часта причина повної відміни лінії довіри на карті. Пільговтй період застосовується у більшості програм та існує від 15 до 50 днів. Його порушення, за перші дні, тягне тільки нарахування штрафів (у кожного банку свої умови), і після закінчення терміну прострочення складе більше 30-60 днів, установа може повністю відмінити лінію і повертати возвращать всю сумму.

Саме тому порешень бажано не допускати, і якщо це трапилось, спробовувати перекредитуватися в інших банках або в МФО. Погашення боргу може відновити пільговий період і уникнути проблем. Прострочка за кредитною картою на сьогоднішній день є найбільш популярною причиною виконавчої репутації.

Кредити під заставу: чим загрожує прострочення?

При заставному варіанті банки більше спокійно і лояльно відносяться до прострочень. Хоча це вовсе не означає, що вони будуть пробачені - колись саме в заставі і можливості розміщувати на нього взискання, причому без особливих трудщів. У цьому випадку при тривалих прострочень займів найкраще знайти будь-яку можливість перекредитування, тоді як у будь-якому моменті майно може бути вилучене у користь кредитора.Не можна забути і про те, що прострочка може привести до того, що кредитна компанія подасть інформацію про борг в бюро кредитних історій. Налічення боргу (тим більше, якщо його ігнорувати) може привести до поганої репутації, і це, у свою чергу, приведе до того, що інші фінансові установи будуть відмовляти в видачі нових кредитів.

Чим небезпечна прострочка за іпотекою та автокредитом?

Це одна з найважливіших питань, адже при будь-якому порушенні умов оплати Банк може просто заарештовувати автомобіль або житло з його втратою права викупу. У разі іпотеки, викупу може бути нав'язана на об'єкт, тобто квартиру або будинок. Це не матиме значення тривалості затримки-Банк вирішує, коли накладати штраф. Результатом є те, що ви можете просто втратити свій будинок.

Що робити з іпотечною заборгованістю є простим питанням. Або платити, або пролонгувати. Такі позики є дорогими і банки завжди роблять поступки. Аналогічна ситуація з Автокредитом, тому що затримка може також призвести до арешту, що означає неможливість вільного водіння. Дані будуть передані в поліцію і будь-який патрульний може скористатися автомобілем, так як це майно банку до тих пір, поки борг не буде повністю сплачений.

Що робити при простроченні в МФО?

Мікрофінансові організації працюють іначе, ніж банки. По-перше, оформити кредит у них набагато простіше, а по-друге, у багатьох існує пільговий період по штрафам. Як правило, перші 3-5 днів прострочки МФО не зачисляють штрафи - саме в цей час можна успішно погасити борг.

Плюс до цього в кожному МФО є варіант пролонгування кредиту - пролонгування можливостей перерахування дату оплати боргу. Якщо ви будете ігнорувати подібні можливості, результатом стануть вимоги для отримання всіх сум і погана кредитна історія, причому кредитні кошти прийдеться виплачувати у любому випадку.

Що робити при простроченні кредиту після пільгового періоду?

Бажано постаратися знайти варіант перекредитування. Це дасть можливість продовжити пільговий період і повністю закрити борг. Вся справа в тому, що під час пільгового періоду відсотки на тіло кредиту не нараховуються, а це значить, що грошима можна користуватися абсолютно безкоштовно. Практично всі банки, які пропонують кредитування в Україні, мають на увазі в своїх умовах наявність подібного пільгового періоду.

Прострочення по кредиту: що можна зробити?

В першу чергу бажано зв'язатися з кредитором і пояснити ситуацію. У більшості випадків кредитори розуміють тяжке становище клієнта і не нараховують штрафні санкції в перші дні. Наприклад, прострочення в Алекскредіт не принесе проблем якщо погасити борг за 3 дні - компанія не нараховує штрафи в цей період.

Як уже зазначалося, хорошим варіантом позбутися прострочення буде перекредитування. Це дасть можливість не тільки погасити борг, а й попередити псування своєї кредитної історії, що завжди відбувається при наявності подібних порушень.

Прострочення мікропозик: що робити?

В першу чергу слід продовжити кредит і перенести тіло кредиту для оплати пізніше. Оплата в цьому випадку знадобиться тільки в плані відсотків, а при кредиті в МФО вони, як правило, невеликі. Прострочення в МФО може привести до неприємних наслідків, тому затягувати вирішення питання не варто.

Прострочення по онлайн-кредиту: шляхи вирішення питання

Якщо виникла проблема - слід обов'язково повідомити кредитора про цю ситуацію. Не потрібно ховатися і не відповідати на дзвінки, адже проблема сама по собі не вирішиться. Якщо немає грошей на погашення позики, можна скористатися варіантом продовження кредиту. Якщо навіть це не виходить, необхідно зателефонувати кредитору і пояснити, що прострочення по онлайн-кредиту буде обов'язково погашена.

Для погашення можна використовувати варіант перекредитування в мікрофінансових організаціях або банках. Багато кредитні компанії видають гроші на подібних умовах з вигідними відсотками.

Що не потрібно робити при простроченні

Слід пам'ятати - оплата за боргами повинна бути виконана строго в обумовлені терміни. Якщо ж такого не сталося - це порушення. Ні в якому разі не можна:

• Ховатися і не відповідати на дзвінки;

• Намагатися забути про борг;

• Виключати борг зі своїх фінансових планів.

Потрібно розуміти, що незважаючи на прострочення борг все одно доведеться погасити, але якщо затягувати вирішення цього питання, сума виросте. Кожен день прострочення - це додаткове нарахування пені, адже умовами договору завжди передбачаються подібні санкції.

Не варто ховатися і не відповідати на дзвінки - краще відразу домовитися з кредитною установою, адже це дасть можливість погасити борг без істотних фінансових втрат в плані штрафів. Кредитори завжди йдуть на поступки, тим більше, якщо ситуація у клієнта досить серйозна.

Висновки: що робити якщо у вас прострочення по кредиту?

В цілому, при простроченні кредиту найкраще скористатися варіантом перекредитування. На сьогоднішній день це практично єдиний вихід, який дозволяє не посилювати ситуацію і не потрапляти в боргову яму. Бажаємо вам удачі і фінансових успіхів! Плануйте свої витрати чітко і без помилок!