Як відмовитися від поручительства за кредитом?

отказаться от поручительства по кредиту
17-12-2019
отказаться от поручительства по кредиту
17-12-2019

Чи можна відмовитися від поручительства за кредитом в банку? Згідно ст. 367 громадянин має право відмовитися від поручительства, якщо позичальник і кредитор виявили обопільна згода.

Важливо! Відмова від договору поручительства за кредитом - трудомістка процедура. Узгодження подібних питань розглядається спеціальним комітетом фінансових організацій в індивідуальному порядку.

Хто такий поручитель?

Поручитель по кредиту - це фізична особа, яка підписала договір про відповідальність за фінансові зобов'язання позичальника. Порука - не формально, а один з механізмів реалізації таких зобов'язань.

Фактично! Порука накладає на громадянина зобов'язання виплати боргу позичальника в ситуації визнання останнього неплатоспроможним / смерті.

Ставлячи свій підпис в кредитному договорі, поручителі зобов'язуються:

  • гарантувати виплату боргів позичальника;
  • виступати в ролі контактної особи в разі втрати зв'язку з боржником;
  • гасити заборгованість в ситуації визнання позичальника неплатоспроможним (в тому числі - залишки по кредиту, відсотки, комісії, неустойки, штрафи, пені).

Висока відповідальність поручителя за несплату кредиту лякає навіть близьких людини, що вирішила взяти кредит. Не кожен готовий підписати подібну угоду.

У більшості випадків «порука» залишається тільки на папері - позичальник справно виплачує борг. Але що, якщо ситуація склалася не кращим для гаранта чином? Як відмовитися від поручительства за кредитом в банку?

Як перестати бути поручителем: умови зняття зобов'язань

Відмовитися від поручительства за кредитом можна декількома способами. Найпростіше оголосити про відмову до моменту підписання документів. У всіх інших ситуаціях без обопільної згоди банку і боржника не обійтися.

Відмовитися бути поручителем можна також в процесі перегляду чинного договору (коректив документа, реструктуризації боргу та ін.). Коли вихідний договір закривається, гарант отримує повне право зняти поручительство по кредиту.

Відмовитися від поручительства за кредитом допоможе:

повне погашення заборгованості;

витікання термінів дії або розірвання договору;

передача ролі гранту іншій особі;

визнання укладеної угоди недійсною.

Чи існує можливість розірвати договір поручительства в терміновому порядку?

Безумовно - якщо позичальникові вдасться знайти іншу особу, готове виступити гарантом повернення боргу. Як правило, фінансові організації не противляться такій практиці, в особливість якщо новий поручитель цілком платоспроможний.

Пам'ятайте! Смерть позичальника не є причиною для припинення поруки. Однак в даному випадку гарант має право відмовитися від погашення боргу до появи спадкоємців. Його зобов'язання перед банком зберігаються, але після цього він отримує право претендувати на певну частку спадщини.

Що робити, якщо відмовитися від поручительства за кредитом неможливо?

Оптимальний варіант - погасити борг, гарантом якого ви виступили. При відсутності фінансової можливості спробуйте взяти кредит на більш вигідних умовах.

Важливо! Банки рідко надають кредити людям, які мають заборгованості - навіть «за порукою». У такій ситуації варто звернути увагу на організації, що видають кредити без довідок і поручителів - вони формують досить низькі відсотки при лояльних умовах позики.

Немає безвихідних ситуацій: існує кілька законних способів відмовитися від поручительства за кредитом. Однак, перш ніж підписати договір, зважте ризики кілька разів.