Штрафи за неоплаченими кредитами.
Які при цьому можуть бути наслідки?

наслідки за несплату кредиту
22-06-2019
наслідки за несплату кредиту
22-06-2019

Перш ніж взяти кредит ми рекомендуємо вам уважно вивчити і дотримуватися умов договору, на який ви погоджуєтеся. Порушення його вимог може призвести до негативних фінансових наслідків і вплинути на вашу кредитну історію. Інформація про затримки чи невиплати кредитів, представлених в Бюро кредитних історій, може ще більше обмежити ваші шанси на отримання кредиту у всіх фінансових установах.

Якщо ж кредит уже прострочений, і банк починає вимагати повернення боргу, важливо знати, які можуть бути наслідки, оскільки, досить часто колектори «лякають» вигаданими, а не реальними наслідками, тому проблема цілком актуальна.

Якщо з якої-небудь причини ви пропустили платіж, то повинні розуміти, що несете за це відповідальність. Платежі повинні здійснюватися щомісяця і чітко оплачуватися протягом обумовленого терміну. Здійснювати платежі, так як вам заманеться - не можна. Це порушення кредитного договору. Але, слід враховувати, що наслідки можуть бути передбачені тільки договором і законом. Будь-які інші дії, яким співробітники кредитора намагаються шантажувати, є незаконними. Можливі санкції:

  • Штраф - фіксована сума.
  • Штрафи - пропорційні зміни суми прострочення.
  • Заборона на отримання коштів в тому ж банку в майбутньому (зазвичай це кредитні лінії на кредитних картах).
  • Судові розгляди щодо арешту і продажу майна (разом з боржником і / або гарантом).
  • Отримання права власності банку на заставу.

Несплата кредиту - відповідальність

У всіх банків є штрафні санкції за несвоєчасне погашення кредитів, причому вони досить типові. На невелику суму споживчого кредиту в більшості випадків накладаються штрафи і пені, за іпотечними кредитами - арешт і продаж майна, а за забезпеченими договорами можуть бути пред'явлені вимоги до гаранта.

У разі невиплачених позик банківські дії, не зазначені в угоді, не можуть вважатися законними. Так якщо сталася передача даних про заборгованість колекторам на їх «порожні» погрози можна не реагувати.

Якщо пропустили один платіж, який штраф ви заплатите? Звичайно, кредитор не піде в суд, тому що пропущено один платіж. Залежно від організації внутрішнього процесу: зазвичай слід очікувати дзвінки, листи, штрафи і пені. Оплату звичайно краще не затримувати, не «знищуючи» таким чином кредитну історію.

Якщо вчасно не сплачений щомісячний платіж

Наслідки невиплати кредиту можуть не розповсюджуватися на боржників, які зможуть домовитися з кредитором і знайти рішення, наприклад, при досудовому розгляді. Коли позичальник платить за щось (на етапі попереднього судового розгляду, навіть якщо платежі невеликі, але стабільні), банку завжди так простіше і дешевше.

Що можуть зробити банки?

Всі методи збору, зазначені в договорі або передбачені чинним законодавством - дозволені. Однак не виплата кредиту не може закінчитися санкціями. Якщо ви зможете домовитися з позичальником, то зумієте їх уникнути. На досудовому етапі банк має право дзвонити, відправляти текстові повідомлення, листи і навіть приходити. Також є право зв'язатися з 3-ма людьми (не розголошуючи банківську таємницю), щоб проінформувати клієнтів про те, що йому необхідно зв'язатися з кредитором.

На що банківські установи не мають право

Невиплата позики не може бути підставою для незаконної поведінки: погроз клієнтам, розголошення особистої інформації, наприклад, повідомлення 3-м людям про суму боргу і вимог повернути її. Також немає законного права виїжджати додому до клієнта і забирати майно, стягувати штрафи і пені, які не передбачені угодою.

Дійшло до колекторів

При спілкуванні з колекторами - важливо не стати «жертвою» тривалих маніпуляцій. Основні правила - погодьтеся на оплату (без зобов'язань перевищувати ваш платіж). Платежі доречно перераховувати кожні 3-14 днів, так як саме на цей термін багато колекторів часто дають відстрочку.

Також важливо не «вестися» на провокації, не бути грубим, не вішати трубку, тому що дзвінки будуть тривати до тих пір, поки не буде досягнутий якийсь компроміс. Блокування або зміна номера не має сенсу, оскільки, поточний номер буде швидко знайдений. Не оплачувати за своїми зобов'язаннями - не варіант. Втрата довіри не варто того, якщо на поточний момент ви в змозі платити незначну суму краще це зробити.

Справа направляється до суду

Якщо ви згодні з сумою боргу, вам не потрібно з'являтися в суді. Якщо ні, будь ласка, надайте свій розрахунок в суді, підтвердіть його квитанціями і оскаржить довід позивача. Навіть якщо ви не берете участь у засіданні, суд може прийняти заочне рішення на користь заявника в разі його відсутності і виконати його, і справа буде передана до виконавчого органу.

Тільки судові виконавці мають законне право описувати, опечатувати та конфісковувати майно, а потім продавати його на відкритих аукціонах. Допустима конфіскація: заробітної плати і стипендій, банківських рахунків, вкладів, автомобілів, будинків, квартир, електроприладів. У той же час постанова українського уряду передбачає перелік активів, які не можуть бути заарештовані. Якщо майно купувалося в шлюбі, конфіскувати можуть половину.

Згідно Цивільно-процесуального Кодексу, суд не може розглядати справу більше 2-х місяців, але насправді перегляд може тривати кілька років. У випадках, коли необхідно надати докази (час для отримання доказів), викликати свідків і т.д. Сторони можуть ініціювати перенесення судового засідання шляхом подачі клопотання. В одному випадку вони можуть навмисно затягувати справу, в іншому - дійсно з необхідності.

Як запобігти наслідкам несплати кредиту і вирішити проблему?

Останній варіант - найвигідніший, доступний і швидкий. Онлайн-послуги стали дуже популярні в Україні, тому що вони пропонують більш вигідні умови, ніж банки, і майже ніколи не відмовляються від видачі коштів. До того ж більшість з них працює за принципом 24/7.

Ви можете отримати кредит без підтвердження доходу, наприклад, в Alex Credit. Максимальна сума, що видається новим клієнтам - 3 000 грн, повторна - до 10 000 грн. Щоб зайняти гроші в інтернеті, буде потрібно всього 20 хвилин, після чого кошти будуть автоматично зараховані на карту. Сервіс пропонує пільгові умови і програми лояльності (знижка до 30%).

Щоб отримати гроші на карту, просто заповніть форму заявки, вказавши повне ім'я, номер карти і номер мобільного телефону. Кошти видаються не тільки для погашення заборгованості, але і на будь-які цілі: для навчання, лікування, оплати, поїздок, ремонту обладнання або покупки нового.