Як не платити кредит колекторам

Кредит продали колекторам
27-12-2018
image
27-12-2018

Питання «Як не платити кредит колекторам в Україні» перебуває в перших рядках пошукових запитів. Значить, проблема стоїть гостро і вимагає пошуку рішення. Спробуємо розібратися, в яких випадках банки продають борги колекторам, чи потрібно їх платити і як позбутися заборгованості.

Проблемний кредитор - хто це і як ним стати

Фінансові організації уважно вивчають профіль клієнта з самого початку, в процесі оформлення кредиту. І не турбують вас протягом терміну, на який цей кредит виданий. Можливо, не потурбують і наступного дня після завершення терміну кредитування. Але не сподівайтеся, що про вас забули: як правило, не пізніше ніж через три дні після прострочення вам подзвонить колектор. Вітаємо, ви стали проблемним кредитором!

У перші дні прострочення з вами будуть працювати лояльні колектори – це співробітники компанії, у якій ви взяли в борг. Їх завдання – домовитися про взаємовигідні умови повернення позики. На цьому етапі серйозні проблеми не виникають, оскільки штрафні санкції ще не накладено, а відсоток за прострочення невеликий. Саме в перші дні після закінчення терміну кредитування боржник найлегше погоджується заплатити за користування кредитом і не заноситься до чорного списку.

Дещо по-іншому йдуть справи, коли прострочення становить більше 10 днів. У цьому випадку фінансова організація користується послугами таких колекторів, які можуть психологічно натиснути на боржника. Але і в цьому випадку з ними можна домовитися про реструктуризацію боргу і зменшення (а іноді і скасування) штрафних санкцій. Зовсім неприємний випадок – це заборгованість більше трьох місяців.

На цей момент вже нараховані чималі штрафні відсотки, і такий борг передається колекторським фірмам. Це найгірший варіант, оскільки такі фірми мають у своєму розпорядженні докладні бази контактів і професійно розшукують не лише самих боржників, а й їхніх батьків, колег по роботі і навіть колишніх дружин і чоловіків. Тобто ви можете не відповідати на дзвінки, змінити мобільного оператора і навіть викинути телефон, але вас все одно знайдуть.

На сьогоднішній день однозначної відповіді на питання «Як не платити кредит за законом?» не існує. Більш того, закон може виявитися взагалі не на вашому боці. Адже фактично ви заволоділи чужими грошима, які взяли на себе зобов'язання повернути, але не повернули – а це кваліфікується як шахрайство. Значить, кращий вихід із ситуації – конструктивна розмова з колектором. І чим раніше, тим краще.

Як вести себе під час розмови з колектором?

Якщо ви задумалися про те, як списати борги у колекторів, значить, ви до такої розмови практично готові. Але є кілька суттєвих моментів, на які варто звернути увагу. Їх всього три.

  • Не нервуйте!  Як тільки ви виходите з себе, ви відразу ж опиняєтеся в невигідному становищі. Людина у напруженому стані не контролює емоції, і вони беруть верх над розумом, вимикають здатність тверезо аналізувати ситуацію, не дають прийняти зважене рішення. Завжди пам'ятайте: якщо вас намагаються змусити нервувати, значить, від вас хочуть не продуманих, а емоційних, спонтанних рішень.
  • Не бійтеся!  Пам'ятайте, що ви потрібні колектору не для того, щоб забрати ваше майно. І не для того, щоб посадити вас за ґрати. І не для того, щоб влаштувати вам неприємності на роботі. Мета колектора зовсім інша – домовитися з вами про погашення заборгованості. Так, він може досягати цієї мети різними способами, і тому – читаємо наступний пункт.
  • Не піддавайтеся маніпуляціям!  У колектора в арсеналі цілий набір інструментів, які він використовує в роботі. Це можуть бути і ввічливі вмовляння, і спроби вивести вас із себе, і залякування, і ще цілий ряд найрізноманітніших технік. Всі вони засновані на одному психологічному факторі: кожна людина підсвідомо «заряджається» тими емоціями, які транслює йому співрозмовник. Спробуйте посміхнутися кому-небудь – і ви отримаєте усмішку у відповідь. Або навпаки: почніть кричати, і на вас тут же стануть кричати теж. Пам'ятайте про цю особливість людської психіки під час розмови з колектором і намагайтеся тримати себе в руках. Адже є ще один маленький секрет: ви можете не приймати «правила гри». Не підвищуйте голос разом зі співрозмовником, відповідайте на крик рівним спокійним голосом – тоді він зрозуміє, що витрачає енергію даремно і виглядає безглуздо.

А тепер головне: як діяти?

Ось проста, але ефективна методика, яка допоможе вам домовитися навіть з самим агресивним колектором, не втрачаючи власної гідності.

  1. - Почніть розмову з того, що ви знаєте про свою прострочку.
  2. - Коротко поясніть, з чим пов'язана затримка погашення кредиту.
  3. - Не чекайте, поки колектор запитає, як ви збираєтеся погасити борг. Відразу дайте йому зрозуміти, в який період часу і яку суму ви зможете внести.
  4. - Якщо сума вашої заборгованості занадто велика, обговоріть можливість погашати її частинами.

Ваша мета – переконати колектора, що ви від нього не ховаєтеся. Якщо ви її досягнете, то ваших родичів, друзів і товаришів по службі не стануть тероризувати дзвінками, а будуть вести переговори безпосередньо з вами. Будьте готові до цих розмов і думайте не про те, як не платити кредит колекторам, а про те, як вирішити виниклу проблему.

А вот покрасить или побелить стены можно самому.