Реструктуризація
кредитної заборгованості

що таке реструктуризація кредита?
23-01-2019
image
23-01-2019

Протермінований кредит – одна з найбільш неприємних ситуацій, в які може потрапити клієнт мікрофінансових організацій. У кожної людини можуть виникнути такі обставини, коли вона не має можливості погасити свою заборгованість вчасно, і протермінований платіж сам собою ще не говорить про те, що клієнт – злісний неплатник.

І тим не менше, для сервісів мікрокредитування причина протермінованості завжди неочевидна. Справа в тому, що всі дані про рух грошових коштів аналізують автоматичні системи – вони і видають сухі дані про розміри та терміни заборгованості. Саме з цими даними і починають працювати колектори.

Але є і хороші новини. Якщо з автоматичною комп'ютерною системою домовитися складно, то фахівці зі служби підтримки клієнтів напевно підуть вам назустріч. І швидше за все запропонують вам оформити реструктуризацію кредиту фізичної особи.

З якою метою проводиться реструктуризація?

Перш за все визначимося з термінологією.

Реструктуризація – це зміни і поправки, які вносяться в договір між мікрофінансової організацією і клієнтом. Зміни ці стосуються сум і термінів погашення поточної заборгованості. Іншими словами, це продовження кредиту по реструктуризації – сума, яку ви повинні повернути кредитору, ділиться на рівні частини і розноситься на певний період часу, протягом якого вам необхідно вносити щомісячний платіж.

Реструктуризація боргу за споживчим кредитом методом продовження термінів – один з найбільш комфортних для клієнта способів погасити заборгованість. Але є й інші види реструктуризації кредитів – наприклад, рефінансування, тобто погашення кредиту в одній організації за рахунок отриманого кредиту в іншій організації.

Як реструктуризувати кредит?

Як правило, мова про реструктуризацію заходить в тих випадках, коли протермінованість вже досить велика і налічує від декількох місяців до півроку. До цього часу вже нараховані великі відсотки, і погасити борг повністю досить проблематично. У таких випадках компанії, що надають кредит, самі звертаються до клієнта з пропозицією оформити реструктуризацію.

Однак до таких випадків ситуацію краще не доводити. Навіть якщо ваш борг поки ще не великий, але ви не впевнені, що зможете погасити його найближчим часом, найкращим рішенням буде довести це до відома свого кредитора. Можливо, вам вдасться домовитися про мінімальну штрафну пеню. Наприклад, мікрофінансова компанія Alex Credit повністю зупиняє нарахування штрафних процентів на період реструктуризації заборгованості.

Ризики при проведенні реструктуризації

На жаль, не всі фінансові організації погоджуються оформити реструктуризацію таким чином, щоб клієнту було комфортно погасити заборгованість. Наприклад, великі банки висувають свої умови, не беручи до уваги особисті обставини свого боржника. Якщо сума боргу велика, то на її погашення може йти до 45% середньомісячного доходу.

Справи йдуть принципово інакше, якщо ви звернулися до сервісу онлайн-кредитування. По-перше, тут ви можете щомісяця одержувати суму, необхідну вам для погашення кредиту в банку чи іншій фінансовій установі. А по-друге, умови кредитування в таких сервісах набагато лояльніші до клієнтів, вони приділяють набагато більше уваги особистому комфорту свого клієнта.