Ціна навчання в медзакладах України 2020 року - до чого готуватися абітурієнтам.

Доктор в медецинском халате
03-02-2020
Доктор в медецинском халате
03-02-2020

Вибором професії спантеличений кожен випускник школи, адже від прийнятого рішення зараз залежить, яким буде недалеке майбутнє. Робота повинна приносити хороший дохід, бути цікавою, а фахівці обраного справи - затребуваними на ринку праці. Незважаючи на величезний вибір напрямів і спеціальностей до отримання медичної освіти інтерес з боку абітурієнтів не вщухає. Щорічно десятки тисяч випускників шкіл подають документи до ВНЗ, коледжі, щоб освоїти лікувальний, сестринська, медико-профілактична справа, стоматологію, педіатрію.

То яка вартість навчання в медичних вузах і коледжах України? Відразу хочеться відзначити - не з найдешевших. Щорічна сума залежить від обраної спеціальності, рівня і престижу навчального закладу. Наприклад, стоматологія залишається найдорожчим напрямком, за рік навчання в університетах України знадобиться викласти від 30 до 51 тис. Грн. У коледжах вартість стартує від 10 тис. Грн. і вище. Як правило, чим якісніше навчання і чим кращу підготовчу базу дає заклад, тим дорожче встановлюються ціни. А якщо до оплати за навчання додати проживання, навчальні матеріали, сума буде пристойною. У разі складні фінансові ситуацій можна взяти навчальний кредит, щоб не прострочувати з виплатами або купити необхідні для утворення речі.

Ціна навчання в медзакладах України - наскільки виправдані вкладення?

Багато хто впевнений, що рівень підготовки фахівців в Україні нижче, ніж за кордоном, а ціна навчання в медичних ВУЗах завищена. Так, технічне оснащення вітчизняних кабінетів, лабораторій, препараторських для проведення дослідів, досліджень не порівняти з тим, що можуть запропонувати студентам за кордоном. На захист вітчизняної освіти хотілося б відзначити, що система навчання впевнено адаптується до стандартів ЄС після прийняття Болонського процесу. Український диплом визнається на міжнародному рівні, а хороша підготовка молодих кадрів схвалюється серед роботодавців інших країн.

На сьогоднішній день в Україні, крім академій післядипломної освіти, працює і успішно готує фахівців різних напрямків 12 ВНЗ, 64 коледжу, 47 медучилищ до рівня акредитації:

1 - Молодший спеціаліст, термін навчання - 2-3 роки;

2 - Бакалавр, 3-4 роки;

3 - Спеціаліст, 6 років;

4 - Магістр, 1-2 роки.

Отримати молодшого спеціаліста можна в університетах або коледжах після 9 класів середньої школи (відучившись 3-4 роки). Навчання в медичному вузі передбачає наявність середньої освіти або кваліфікацію молодшого спеціаліста. До післядипломної освіти допускаються кандидати, які мають диплом спеціаліста і магістра. Така багатоступенева структура дозволяє поетапно підвищувати свій кваліфікаційний рівень. Відповідно, зростає і вартість навчання в медичних ВУЗах України і академіях.

У нашій країні практикується денна форма навчання. Адже для кожної спеціалізації - медсестринство, стоматологія, лабораторна діагностика - важливо, щоб теоретичні знання були пов'язані з практичними. Виняток становить фармація. Популярна медична спеціальність, як фармацевт, передбачає стаціонарне і заочне навчання.

Пов'язуючи життя з медициною, потрібно виважено оцінювати можливі перспективи. Шлях до визнання і добробуту може бути довгим і нелегким, беручи до уваги тривале навчання в медичному інституті, потім - обов'язкова інтернатура, практика, робота на низькооплачуваних посадах до набуття необхідного досвіду і навичок. Але в разі успішної роботи висока ймовірність отримати хорошу посаду, наприклад, в приватній клініці або відкрити свій медичний центр.

Не варто забувати, що у медиків завжди є можливість додаткового заробітку, навіть якщо економіка країни переживає не найкращі часи. Зробити укол, влаштуватися доглядальницею, доглядати за старими або важкохворими людьми на постійній основі або погодинно - такі послуги користуються постійним попитом і приносять дохід.

Ми склали список, щоб вам простіше було порівняти вартість навчання в медичних вузах в Україні.

1. Київський медичний університет. факультети:

Медичний - вартість навчання 32 000 грн / рік.

Стоматологічний - вартість навчання 35 000 грн / рік.

Фармацевтичний (денний / заочний) - вартість навчання 28 000 -15 000 долл / рік.

2. Українська медична стоматологічна академія (м.Полтава). факультети:

Медсестринство - вартість навчання 11 767 грн / рік.

Стоматологія ортопедична - вартість навчання 15 033 грн / рік.

Фармація дн. / Заоч. - вартість навчання 13 907/8 179 грн / рік.

3. Дніпропетровська медична академія. факультети:

Медицина - вартість навчання 50 816 грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 50 816 грн / рік.

Фармація дн. / Заоч. - вартість навчання 41 462/15 820 грн / рік.

4. Запорізький державний медичний університет. факультети:

Медицина - вартість навчання 25 470 грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 31 570 грн / рік.

Фармація дн. / Заоч. - вартість навчання 22 640/16 260 грн / рік.

5. ВНМУ ім. Пирогова. факультети:

Медицина - вартість навчання 32 560 грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 42 440 грн / рік.

Фармація дн. / Заоч. - вартість навчання 29 950/18 170 грн / рік.

6. Буковинський державний медичний університет. факультети:

Медицина - вартість навчання 33 500 грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 36 500 грн / рік.

Фармація дн. / Заоч. - вартість навчання 24 000/20 000 грн / рік.

7. Дніпровський інститут медицини і громадського здоров'я. Медичний факультет обійдеться в 25 000 грн / рік.

Вартість навчання в медичному інституті обходиться більше 100-150 тис. Грн. Багато установ можуть підвищувати ціну вже після укладення контракту через нестабільну економічну ситуацію і інфляції, про що попередньо прописується в договорі. На період отримання освіти від грошових труднощів не застрахований ніхто, навіть заможні люди. Щоб швидко вирішити проблему, можна взяти позику онлайн на карту на кілька днів або тижнів.

Заощадити чималу суму грошей допоможе надходження на бюджет. Але і тут є свої нюанси. Випускник повинен мати хороший багаж знань, щоб пройти конкурс - а він досить високий. Не всі навчальні заклади надають безкоштовне медичне навчання - це стосується приватних інститутів. Отримуючи освіти за рахунок держави, випускник ВНЗ повинен проходити практику там, куди його це ж держава і направить.

Як оцінюється медичне навчання в коледжах України

Дев'ятикласникам, які впевнені, що будуть освоювати одну з медичних спеціальностей, можна сміливо віддавати документи до коледжу. Так вийде трохи заощадити на подальшому отриманні вищої освіти. За 3 роки учень пройде шкільну програму, буде мати кваліфікацію молодшого медичного фахівця і зможе підготуватися до вступу до ВНЗ. Випускники коледжів приходять в університети більш підготовленими, особливо якщо планується бюджетна форма навчання.

Знаючи, скільки коштує навчання в університетах, порівняємо вартість медичної освіти в коледжах

1. Білоцерківський медичний коледж. факультети:

Лікувальна справа - вартість навчання 12 800 / рік.

Медсестринство - вартість навчання 11 300грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 14 000 грн / рік.

2. Івано-Франківський базовий медичний коледж. факультети:

Сестринська, лікувальний, акушерська справа - вартість навчання 13 700 / рік.

3. Сумський медичний коледж. факультети:

Лікувальна справа - вартість навчання 17 762 грн / рік.

Стоматологія - вартість навчання 19: 214 грн / рік.

Сестринська, акушерська справа - вартість навчання 18 000 грн / рік.

Навчання за контрактом у коледжі також не можна назвати дешевою. За 3-4 роки тільки на навчання знадобиться 40-80 тис. Грн. Хоча у більш цілеспрямованих абітурієнтів є можливість вступити на бюджет.

Підсумуємо

Давати дітям вищу освіту потрібно, адже від цього залежить їх власна реалізація, добробут, можливість в майбутньому забезпечити сім'ю. Сьогодні медичне навчання в Україні дозволяє освоїти найрізноманітніші професії, включаючи провізора, косметолога, педіатра, акушера, дитячого або дорослого стоматолога.

З огляду на важливість спеціалізації і те, що від більшості медиків залежать людські життя, економити на якісному навчанні - не найкраще рішення. Тому багато батьків відкладають заощадження задовго до надходження дитини до ВНЗ чи коледж, а коли не вистачає коштів на оплату за навчання, намагаються зайняти відсутню суму. Сьогодні знайти вихід з положення дуже просто, навіть в банк йти не доведеться. Маючи доступ в інтернет, паспорт, ІПН і банківську карту, можна оформити кредит без довідок про доходи за кілька хвилин. Онлайн-позики видають платоспроможним громадянам України, отримати їх можуть студенти.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}