Споживчий кредит: коротко про головні особливості

image
06-05-2020
image
06-05-2020

Напевно ви стикалися з ситуацією, коли потрібно щось купити, а грошей немає. Ось тут-то вас і може виручити споживчий кредит. Як його отримати та що для цього потрібно - читайте нижче.

Що таке споживчий кредит

Це сума грошей, яку ви займаєте у банку з метою витратити на власні потреби, найчастіше побутові. Оформити такий кредит можна тільки на фізичну особу, але не на юридичне.

Крім банків, кредити такого роду видають і інші установи, наприклад, мікрофінансові організації, кредитні кооперативи та ломбарди. Тут вони мають назви не кредитами, а позиками, і дуже часто умови їх видачі відрізняються від банківських. Про різницю між ними ми теж поговоримо.

Види споживчих кредитів

Цільовий і нецільової. Якщо ви берете гроші під конкретний товар (побутову техніку, меблі і т.д.), кредит називається цільовим. В такому випадку ви можете оформити покупку прямо в магазині за допомогою представника банку, столик якого знаходиться, як правило, неподалік від каси. Якщо ж ви звертаєтеся безпосередньо в банк, то маєте право не повідомляти про плановані витратах - в такому випадку кредит буде вважатися нецільовим. У ряді випадків відсотки за цільовим кредитом можуть бути вигідніше, ніж за нецільовим - наприклад, коли між банком і магазином укладено певні угоди.

Заставний і беззаставний. Якщо вам потрібна досить велика сума, банк навряд чи дасть її вам просто так - на одному лише довірі. Швидше за все, він захоче підстрахуватися і запропонує вам закласти щось цінне з вашого майна - то, що за вартістю еквівалентно сумі кредиту. Це не означає, що банк привласнить собі ваші матеріальні цінності - ви будете продовжувати ними користуватися, але втратите право продати їх або подарувати. Більш того, банк може висунути умову про страхування цього майна. Зате процентні ставки за заставними кредитами, як правило, вигідніше для позичальника, ніж за беззаставними.

Короткостроковий і довгостроковий. Взагалі градація за термінами залежить від того, де ви берете гроші, оскільки короткостроковість в даному випадку - поняття розтяжне. Припустимо, в мікрофінансових організаціях і ломбардах короткостроковість вимірюється зазвичай 30-денним періодом. А ось в банках короткостроковий кредит видається на півроку або рік. Що стосується процентних ставок, як правило, в мікрофінансових організаціях вони значно вище, ніж в банках, хоча можуть бути і виключення. Тому важливо досконально ознайомитися з умовами того установи, в яке ви збираєтеся звернутися.

Що потрібно для отримання споживчого кредиту

У кожному фінансовій установі на цей рахунок свої правила. Наприклад, для отримання грошей в ломбарді потрібно закласти якийсь цінний предмет і пред'явити документ, що засвідчує особу - як правило, паспорт. Що стосується мікрофінансових організацій, тут зазвичай вистачає простого пред'явлення паспорта, ви навіть можете оформити такий кредит через Інтернет. З банком справи йдуть серйозніше, особливо, якщо ви претендуєте на велику суму. Тут крім паспорта вас можуть попросити надати довідку про доходи і перевірити вашу кредитну історію. Рішення приймається індивідуально в залежності від суми та строку, на який ви хочете взяти гроші. Також, як ми вже писали вище, у вас можуть попросити майно в заставу. Особам з поганою кредитною історією банк може взагалі відмовити.

Повернення кредитних коштів

Зрозуміло, щоб не переплачувати відсотків і не мати проблем з банком або судом, кредити краще повертати і робити це вчасно. Якщо раптом у вас виникли труднощі з грошима і не виходить виплатити суму у визначений термін, обов'язково попередьте про це банк - при переконливою причини до вас поставляться цілком лояльно і запропонують вихід із ситуації. В іншому випадку справа може закінчитися неприємностями аж до судових позовів, в яких недобросовісні позичальники, які не мають на свій захист вагомих аргументів, як правило, програють.

І головне, перш ніж влазити в борги перед банком, ретельно зважте всі за і проти планованої покупки - можливо, це не так терміново, як ви думаєте. І, звичайно ж, реально оціните свої сили і можливості - чи зможете ви впоратися з виплатою кредиту без ускладнень?

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}