Ціни на електроенергію для населення і підприємств в Україні

image
22-04-2019
image
22-04-2019

1 січня 2019 року набув чинності перший етап реформування українського ринку електроенергії. Послуги споживачам надаватимуть дві компанії - системні постачальники і розподільчі компанії. Планується підвищити тарифи з 1 липня 2019 року, коли набуде чинності новий Закон «Про ринок електроенергії». Згідно з Указом № 220, випущеним 26 лютого 2015 року, тарифний план буде підвищуватися в п'ять етапів. Перший етап розпочинається 1 квітня 2015 року.

  • Перші чотири етапи підвищення ціни для населення.
  • Поточна ціна на електроенергію для населення в 2019-2020 році.
  • Облік електроенергії в Україні.
  • Тариф за послуги постачальника «Укрінтеренерго».
  • Ціна за електроенергію для підприємств в 2019-2020 році.
  • Зелена ціна на електроенергію для приватних домогосподарств.

Закон № 220, прийнятий 26.02.15 р. і зареєстрований в Міністерстві Юстиції України 02.03.15 р., передбачає, що НКРЕКП планує підвищити розцінки за електроенергію в п'ять разів протягом наступних двох років. Після всіх етапів тариф виросте більш ніж на 250 %.

Ціна на електроенергію в позаминулому році була визначена п'ятим етапом підвищення, який пройшов ще в березні 2017 року. Оновлений тариф поширюється на населення по всій Україні, незалежно від регіону, і всі енергопостачальні організації і компанії, які надають подібні послуги, повинні використовувати ці тарифи.

Перші чотири етапи підвищення ціни для населення

З 1 квітня 2015 року почалася перша фаза зростання вартості електроенергії. Всі чотири фази мають загальну структуру за категоріями населення і обсягами споживаної електроенергії, тому вони об'єднані в одну таблицю. Із зазначених параметрів змінюється тільки ціна.

Поточна ціна на електроенергію для населення в 2019-2020 році

У порівнянні з попередніми роками ціна на електроенергію на кожному новому етапі зросла приблизно на 25 %. Тариф на 2019-2020 рік встановлено на 5 етапі і діє сьогодні.

П'ятий етап характеризується зміною кількості споживаної електроенергії в місяць. На перших етапах в загальному тарифі використовувалася градація в три рівня: до 100 кВт-год, від 100 до 600 кВт-год і більше 600 кВт-год. На заключному етапі є тільки 2 рівня: до 100 кВт-год і більше 100 кВт-год. Також варто відзначити, що тарифи однакові для міських і сільських районів. Крім того, для певних категорій населення споживання електроенергії було скорочено з 3 600 кВт-год до 3 000 кВт-год.

Незважаючи на неодноразове зростання, ціни на електроенергію в Україні найнижчі в Європі, як по відношенню до населення, так і промисловості.

Облік електроенергії в Україні

Тарифи враховуються по одноставочній і багатоставочній системі. У першому випадку тарифи єдині, вартість споживаної енергії не залежить від доби і навантаження на енергосистему, оплачуються тільки використовувані кВтг. У другому варіанті електроенергетична політика стає систематизованою. Це означає, що оплата ділиться на дві частини - на вартість електроенергії і на витрати на споживання більшої частини енергії. Для компаній, які використовують обладнання потужністю понад 750 кВ, останній варіант тарифікації є більш вигідним.

На сьогоднішній день в нашій країні для розрахунків за спожиту електроенергію вже можна використовувати мультитарифні системи. Сенс цієї системи полягає у введенні спеціальних факторів оплати за електроенергію, які змінюються в залежності від сезону і доби.

Основна проблема полягає в тому, що вартість 1 кВт / год збільшується, коли навантаження на енергосистему максимальна. Але через низьку завантаженість мережі в нічний час нічний тариф буде дуже низьким.

Постанова НКРЕ № 221 від 26.02.15 року визначає, які фактори повинні застосовуватися до приватних осіб при розрахунку витрат на електроенергію з використанням дво- і трьохзонального обліку.

Перевагами мультитарифної системи є:

  • Економія на рахунках за електроенергію.
  • Зниження навантаження на енергосистему в години пік.
  • Врахування інтересів споживачів і постачальників.

Перехід на нову систему обліку вимагає установки спеціального дво- або трьохзонного лічильника, який споживачі можуть придбати самостійно. Однак економія від інновацій - очевидна, причому для будь-якої кількості споживаної електроенергії.

Якщо вам не вистачає коштів на придбання лічильника, зверніть увагу на онлайн-кредити, наприклад, Alex Credit. Позичальники можуть користуватися цими послугами в будь-який час, навіть вночі, не турбуючись про відхилення заявки. Вам потрібна лише банківська карта, паспорт громадянина України та мобільний телефон. Заповнивши форму на сайті, ви можете бути впевнені, що гроші будуть зараховані на карту протягом 15 хвилин. На відміну від інших, в Alex Credit не потрібно витрачати час на збір інформації, спілкування з менеджерами і відвідування філій - все робиться онлайн. Більш детальну інформацію ви можете дізнатися тут.

Тариф за послуги постачальника «Укрінтеренерго»

Компанія «Укрінтеренерго» була визначена Кабінетом міністрів як постачальник електроенергії до 01.01.21 р.Тарифи на послуги постачальника для домашніх господарств і споживачів, включаючи дрібних непобутових споживачів, протягом розрахункового періоду розраховуються і встановлюються НКРЕКП.

У 2019-2020 тариф постачальника електроенергії було встановлено на рівні 486,06 грн / МВт (без урахування ПДВ).

Ціна на електроенергію складається з трьох частин:

  • ціна оптового ринку становить 1,618 грн / кВтг;
  • ціна на електроенергію - 0,486 грн / кВт-год;
  • тариф на електроенергію оператора розподілу - в залежності від рівня напруги.

У підсумку вартість послуг постачальника може досягати 3,5 грн за кВтг.

Відповідно до Закону «Про ринок електроенергії», якщо споживач не укладає угоду з універсальним постачальником послуг, досягається угода з кінцевим постачальником для забезпечення поставки протягом 90 днів. За цей час споживачі повинні визначити постачальників. В кінці зазначеного періоду постачальник припиняє подачу електроенергії.

Ціна за електроенергію для підприємств у 2019-2020 році

Рахунки за електроенергію підприємств і юридичних осіб (крім населення) безпосередньо залежать від постачальника послуг, тобто від енергопостачальної організації, що займається такими послугами. Вартість електроенергії для конкретної компанії залежить від типу бізнесу і цілі використання ним енергії. Поточні тарифи на електроенергію ви можете знайти на офіційному сайті постачальника або на сайті Національної комісії з енергетики України (НКРЕКП).

Відповідно до Постанови НКРЕКП № 1177 від 5 жовтня 2018 р. був визначений механізм ціноутворення на електроенергію для домашніх господарств і дрібних непобутових споживачів при наданні універсальних послуг.

Побутові споживачі - це індивідуальні побутові споживачі, які використовують електроенергію для задоволення своїх побутових потреб, за винятком професійної та господарської діяльності або колективні побутові споживачі - юридичні особи, які об'єднують в собі індивідуальних побутових споживачів, які розраховуються за електроенергію ґрунтуючись на загальних розрахунках, споживаної електроенергії для забезпечення власних потреб.

Дрібні не побутові споживачі - це споживачі, які не є побутовими споживачами, які купують електроенергію для власного споживання, а їх електричне обладнання підключено до мережі з контрактної потужністю до 50 кВт (до 31.12.20 - контрактна потужність до 150 кВт).

Ціна універсальної послуги включає в себе безпосередньо ціну самої електроенергії, що купується на ринку, ціну послуги постачальника загальних послуг (тариф), ціну послуги оператора системи передачі і оператора розподільної системи на відповідному рівні напруги відповідно до підписаної угоди про обслуговування. Розрахунок ціни на універсальні послуги та всі його компоненти здійснюється за формулою без ПДВ, як зазначено в процедурі.

Згідно Закону «Про ринок електроенергії» постачальник універсальних послуг - це енергопостачальник, що виконує зобов'язання з обслуговування електроенергією, який встановлює ціну універсальної послуги за розрахунковий період і публікує її на своєму офіційному веб-сайті, в засобах масової інформації та на інформаційній дошці в центрах обслуговування клієнтів не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування.

Тарифи на послуги оператора, що діють з 01.01.19 р .:

З 1 січня 2019 року диференційований тариф для юридичних осіб скасований. Таким чином, «нічний тариф» більше не застосовується (позначений червоним кольором в таблиці нижче, використовувався до 01.01.19).

Зелена ціна на електроенергію для приватних домогосподарств

Щоб стимулювати розвиток альтернативних джерел енергії, особливо сонячного випромінювання і альтернативних джерел енергії вітру, держава ввела так звані «зелені» тарифи. Для приватних домогосподарств, які отримують надлишкову потужність альтернативними способами, держава оплачує кожен кіловат електроенергії, що надходить в загальну мережу. Для приватних домогосподарств допустима потужність на зелену електроенергію в Україні становить 30 кіловат.

Розроблена тарифна сітка буде діяти до 2030 року. Однак національна комісія, яка здійснюють державне регулювання у секторі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), переглядає її щоквартально (в залежності від курсу євро) і вводить нові тарифи в наступному указі.