Як платити кредит в карантин? Чи можна не вносити платежі

человек в смятении
24-04-2020
человек в смятении
24-04-2020

На жаль, коронавірусна інфекція багатьох підкосила в фінансовому плані. Люди втратили колишній рівень доходу, їм стає складно виконувати свої боргові зобов'язання. А деякі і зовсім думають про те, як платити кредит в карантин, коли відділення банків закриті. Ці складності і розглянемо.

Чи можна в карантин не платити кредит?

Деякі громадяни всерйоз вважають, що оголошення режиму

самоізоляції чи карантину - це привід не платити кредит. Ніби як відділення банків закриваються, виходити на вулицю можна тільки для походу в магазин або в аптеку. Раз все не працює, можна і не платити!

Але ті, хто слідує за такою логікою, глибоко помиляються. Між позичальником і банком укладено договір, де прописані обов'язки клієнта. Він повинен дотримуватися встановленого графік, вносити щомісячні платежі в належному розмірі.

І обставини зовсім не мають значення. Якщо розібратися, то навіть смерть позичальника або його тривале серйозне захворювання не ставлять процес виплат на паузу. Так що, і самоізоляція з карантином - не привід не платити.

Важливо! При здійсненні прострочення діє стандартний алгоритм: нарахування пені, залучення колекторів і суд.

Як платити кредит у зв'язку з карантином

Інше питання - як вносити щомісячні платежі, якщо відділення переважно закритий. Взагалі, закриті не всі відділення. Банки призупинили роботу деяких, але не всіх. Актуальну інформацію з цього приводу дивіться на сайті організації. Але, звичайно, ситуація в регіонах може бути різною: десь може бути закрито всі.

Краще і безпечніше вносити платежі віддалено. Банки вже давно беруть оплати таким чином, більшість позичальників і раніше користувалися дистанційними каналами оплати.

Якщо виникають проблеми з гасінням, ви раніше оплачували готівкою або іншим контактним способом, то зателефонуйте в обслуговуючий банк за телефоном гарячої лінії. Оператор вислухає вас і дасть рекомендації - розповість, як ви можете внести гроші.

Є такі варіанти:

• з з рахунку вашого банку через онлайн-банкінг. Тобто просто заходите в систему, знаходите розділ "Погашення кредитів", вибираєте банк і вводите реквізити кредитного рахунку. Гроші списуються з вашого рахунку або карти;

• деякі кредитори дають можливість оплати в своїх онлайн-банках, доступ до яких дається всім позичальникам безкоштовно;

• деякі банки, наприклад, дозволяють вносити платежі з будь-яких карт через онлайн-сервіси, розташовані на їх сайтах;

Важливо! При оплаті враховуйте, що деякі варіанти, особливо через посередників, обкладаються комісією.

Готівкою оплатити в поточній ситуації практично неможливо, тому вивчайте дистанційні канали. Якщо у вас немає карти, попросіть допомогти когось із близьких: ви даєте готівку, а помічник оплачує кредит зі своєї картки через онлайн-банкінг або іншим методом.

А якщо платити просто нічим

Якщо розглядати, чи платити кредити під час карантину, то так, це потрібно робити обов'язково. Інакше зафіксується порушення, підуть пені і псування кредитної історії. Але як бути в ситуації, якщо фінансове становище погіршилося, і позику просто нічим оплачувати?

На цей випадок уряд передбачив кредитні канікули, які є обов'язковими для банків. Якщо позичальник відповідає встановленим умовам і не знає, чим платити кредит під час карантину, кредитор зобов'язаний йому допомогти.

Кому покладаються законні канікули:

• громадянам, чий поточний дохід скоротився більш ніж на 30% в порівнянні із середнім доходом за 2019 року;

• якщо сума готівкового кредиту спочатку не перевищувала 100000 грн., Кредитної картки - 50000 грн, автокредиту - 250000 грн.

Якщо обидві ці умови виконуються, ви можете звернутися в банк і подати заяву на підключення кредитних канікул. Заява розглядається за 5 днів, сама відстрочка надається не раніше ніж через 14 діб після подачі запиту.

Термін відстрочки - до 6 місяців на розсуд позичальника. Це повна пауза по виплатах, відстрочені платежі переносяться на кінець кредиту. Але враховуйте, що нарахування відсотків за ці місяці паузи не припиняється, переплата збільшується. Сума відсотків виплачується позичальником потім, коли весь кредит буде погашений.

Якщо канікули неможливі

Якщо ви не підходите під умови офіційної відстрочки, платити кредит на карантині все одно доведеться. При реальній неможливості цього спробуйте звернутися в обслуговуючий банк за допомогою.

Деякі компанії розробляють власні програми допомоги позичальникам. Наприклад, ВТБ готовий дати відстрочку на два місяці взагалі всім позичальникам або дати спеціальні канікули для тих, хто постраждав від коронавируса. Можливо, і ваш банк пропонує щось подібне.

Також є варіант стандартної реструктуризації. Ви звертаєтеся в банк і документально доводите ускладнене фінансове становище. Якщо ситуація дійсно буде визнана складною, банк змінить графік платежів на більш комфортний для позичальника в даний момент: термін виплати збільшується, платіж стає менше.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}