Актуальні дані 2020 року термінів зберігання кредитної історії в БКІ

сколько хранится кредитная история украина
24-01-2020
сколько хранится кредитная история украина
24-01-2020

Кредитная история, содержащая все основные сведения о заемщике, дает возможность сотрудникам банка достоверно определить степень добросовестности выполнения взятых обязательств по погашению кредитов. Своевременность погашения взятых ранее кредитов напрямую влияет на успешное рассмотрение заявки на выдачу новой ссуды в банке или при желании взять займ онлайн. Поэтому знать, сколько хранится кредитная история, важно в Украине для каждого заемщика.

В Україні банки можуть вибрати одне з десяти зареєстрованих в Україні БКІ, але по факту звернення для перевірки кредитної історії можливо тільки в чотири працюючі на даний момент організації. На початок 2020 року числу історій в базі даних і кількості партнерів найпопулярнішим є УБКІ.

Як довго БКІ зберігає кредитну історію: міфи позичальників

Висока ймовірність відмови в кредитуванні через доступ до інформації про старих проблемних кредитах народжує в середовищі позичальників міфи про терміни зберігання кредитних історій. Насправді будь-яка інформація не зберігається в БКІ вічно. За помилковому переконанню деяких позичальників, банк, кредитний союз або інша фінансова організація незалежно від терміну взятого раніше і не погашеного вчасно кредиту будуть поінформовані про проблеми з погашенням, і в проханні про кредитування буде відмовлено. Однак слід знати, скільки діє кредитна історія, і що нескінченно зберігати дані про кредити БКІ за законом не зобов'язані. Через певний термін передбачено анулювання кредитної історії із загального каталогу.

Скільки насправді діє кредитна історія

Якщо поставити собі за мету з'ясувати, скільки зберігається кредитна історія, то в різних джерелах можна знайти різну, іноді суперечливу інформацію. Орієнтуватися слід на достовірне джерело - інформацію на офіційному сайті БКІ. У найбільшій організації -УБКІ - оприлюднена інформація для позичальників у відповідному розділі сайту: термін зберігання інформації в кредитній історії не перевищує 10 років з того моменту, коли позичальник виконав свої зобов'язання за кредитним договором. А ось інформація про непогашений кредит зберігається необмежений час. Якщо не вийшло зберегти свою історію по кредитах без негативної інформації, то слід якомога швидше закрити проблемний кредит. З плином часу статус сумлінного позичальника поступово відновиться.

Коли анулюється кредитна історія

Кредитна історія кожної фізичної особи регулярно оновлюється. Крім додавання нових відомостей після кожного фінансового дії користувача щодо кредитів, відбувається ануляція відомостей про закритих кредитах в наступних випадках:

У разі відсутності кредитного договору або визнання його недійсним;

При відсутності згоди позичальника на збір, зберігання і використання інформації в БКІ;

Після закінчення рядок зберігання інформації в кредитній історії.

Термін давності кредиту і, відповідно, зберігання кредитної історії в БКІ, становить 10 років. Після закінчення десятирічного періоду інформація про старих кредитах з бази анулюється, залишаючи доступними відомості про більш пізніх позиках.

З чого складається КІ, чи можна внести зміни і як це зробити

Кредитна історія включає ті відомості, за допомогою яких можна скласти повну картину про позичальника. Крім особистих даних, в КІ є інформація про видані раніше кредитах, датах і сумах платежів, простроченнях. В цілому кредитна історія відображає платіжну дисципліну позичальника. Кілька непогашених кредитів, пропуск строків внесення чергових платежів, тривалі прострочення негативно позначаються на кредитній історії. Ця інформація може стати підставою для відмови в кредитуванні. Бажано сформувати позитивну кредитну історію, яка стає практично 100% -ної гарантією отримання кредиту в майбутньому. Благонадійність позичальника відображає і такий показник, як кредитний рейтинг. Чим активніше позичальник користується кредитними грошима, вчасно погашаючи основний борг і вносячи відсотки за користування, тим вище цифра рейтингу його благонадійності.

При формуванні кредитної історії з різних причин можуть бути допущені помилки:

відображаються кредити, за якими позичальник не підписував договору;

вказуються не мали місце прострочення;

погашені кредити відображатися як незакриті.

При виявленні помилки слід зв'язатися з бюро кредитних історій, вказати в заяві конкретні моменти недостовірності даних. При наявності підтверджуючих документів БКІ звертається в банк з метою уточнення інформацію.

Поради позичальникам

Для позичальників дуже важливо періодично відстежувати зміни у своїй кредитній історії. Робіть запит в Бюро, де зберігається КІ, і аналізуйте інформацію на достовірність і актуальність. Користуйтеся своїм правом оскаржити помилкові відомості і домогтися внесення коригувань. Не варто недооцінювати важливість інформації в кредитній історії, адже саме ці дані при зверненні за черговим кредитом стануть підставою прийняття позитивного рішення або причиною відмови.

Поряд із з'ясуванням, як довго БКІ зберігає кредитну історію, не випускайте з уваги той факт, що відомості про конкретний позичальника є не у всіх кредитних бюро. Деякі банки передають дані про позичальників в одне БКІ, деякі співпрацюють з двома або трьома. Як у деяких бюро може не бути даних про вашу позитивної історії, так і не всі БКІ мають відомості, що характеризують вас як неблагонадійного позичальника.

Завжди є можливість кредитуватися, навіть якщо у вас погана кредитна історія https://alexcredit.ua/blog/yak-vzyaty-kredyt-z-nehatyvnoyu-kredytnoyu-istoriy. Крім вирішення поточних фінансових проблем, таке рішення дозволить поліпшити кредитну історію. Якщо позичальник виплачує кредит без прострочень, то можна розраховувати на спрощену видачу наступної позики в більшому розмірі і на більш вигідних умовах.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}