Прибутковий податок 2020: Що, кому і скільки доведеться заплатити?

украинские банкноты и проценты
26-06-2020
украинские банкноты и проценты
26-06-2020

Податки, утримувані державою з фізичних осіб, підприємців, формують до 80% бюджету України. Ці кошти розподіляються між оборонної, установ охорони, освітньої та іншими сферами країни. Таким способом покриваються витрати, пов'язані з утриманням, обслуговуванням стратегічно важливих галузей і управлінського апарату держави в цілому. І кожен з нас - дієздатний громадянин, виплачуючи податки, бере участь у розвитку батьківщини.

Цілком логічно, що після утримання податків у населення виникають певні питання. А скільки коштів відраховується від доходів громадян? Яких змін зазнала система оподаткування країни в 2020 році? Чи не доведеться рядовому українцеві через підвищення ставок оформляти кредит онлайн, щоб залатати дірки у власному сімейному бюджеті? Будемо розбиратися.

Що являє собою прибутковий податок, і які зміни внесені в законодавстві 2020?

Система оподаткування громадян України щорічно зазнає змін. Законодавчим органом України вносяться правки, корективи, зміни. 2020 рік - період прийняття нових реформ не став винятком для податкового кодексу країни. В силу вже вступили нові норми закону. Кого вони торкнуться в першу чергу, ви дізнаєтеся з нижче поданого матеріалу.

Згідно з чинним законодавством всі громадяни України, які не мають власного бізнесу, зобов'язані сплачувати податки. Умовно їх можна розділити на прямі і непрямі. Прямий податок - це грошове утримання, яке відраховується примусово. До прямих податків відносяться:

-  військовий збір;

- збір, утримуваний під час укладання угоди з купівлі / продажу цінного рухомого, нерухомого майна або отримання його в спадщину;

- прибутковий податок та ін.

Ставка по прибутковому податку в країні в 2020 році не змінилася і становить 18%. Примусовому оподаткуванню підлягають:

- заробітні плати;

- певні види стипендій;

- прибуток, що отримується від підприємницької діяльності;

- доходи від оренди нерухомості і т. д.

Однак не з усіх видів доходів утримується ставка в розмірі 18%. У деяких випадках податок знижений, а в ряді - не нараховується зовсім. Також є програми в законодавстві, що дозволяють повернути вже сплачений податок. наприклад:

-  для співробітників спеціалізованих рятувальних служб і шахтарів під час перебування під землею більше 50% робочих змін на рік ПДФО становить 10%;

- при укладенні договору дарування між родичами 1 або 2 ступеня споріднення податок не утримується, а між родичами іншого типу спорідненості ставка знижена до 5%;

- аліменти не підлягають оподаткуванню.

Крім прямих податків фізособи покривають і так званий непрямий податок - податок на додану вартість. Засоби відраховуються громадянами при здійсненні різних покупок. ПДВ включається в остаточну вартість товарів, комунальних, сервісних послуг. Розмір стандартної ставки ПДВ становить 20%. На медичні препарати, обслуговування, операції і допомогу податок нараховується в розмірі 7%.

Податок на додану вартість стягується і при отриманні додаткових доходів, наприклад, при капіталовкладеннях. Отримавши прибуток від депозиту, громадянин сплачує від суми отриманих доходів 18% в податкову службу і 1,5% - в фонд військового збору.

Як правильно розрахувати прибутковий податок, утримуваний із заробітної плати?

При офіційному працевлаштуванні з співробітників підприємств і роботодавця (не беруться до уваги пільгові категорії громадян) в обов'язковому порядку утримуються:

- ПДФО в розмірі 18% (утримується із зарплати працівника);

-  військовий збір - 1,5% (утримується із зарплати працівника);

- ЄСВ - 22% (оплачує роботодавець).

Такому виду оподаткування підлягають доходи всіх трудящих підприємств, включаючи і тих, яким виплачується мінімальна заробітна плата. Нагадаємо, що на 01.01.2020 рік її розмір становить 4723 гривень. А величина середньої зарплати українця на середину 2020 року різними джерелами коливається в межах 12000-12500 гривень (будемо спиратися на 12250 грн).

Таким чином, можна легко вирахувати заробіток громадян, спираючись на їхній дохід:

-  мінімальна заробітна плата - 3802 грн;

-  середня заробітна плата по країні - 9861 грн.

У першому випадку роботодавцю доведеться доплатити в податкові служби за співробітника 1039 грн, а в другому - 2695 грн.

- Податок на нерухомість: кому і скільки доведеться заплатити в 2020 році?

Згідно з чинним законодавством ряд фізосіб зобов'язані сплачувати податок на житлове майно, якщо в їхньому володінні знаходиться один або кілька об'єктів загальною площею, що перевищує встановлений ліміт.

- квартири - від 60 м2;

- будинки - від 120 м2.

Податок утримується тільки на квадратні метри, що перевищують ліміт. Наприклад, у власності громадянина N знаходиться квартира площею 100 м2. Податок йому буде нараховано тільки на 40 м2.

У разі якщо нерухомість здається в оренду, знаходиться в лізинг або її площа перевищує встановлений ліміт у 5 разів і більше, то власнику доведеться сплатити податковий збір за все квадратні метри майна.

Ключові моменти оподаткування

Розмір податкового утримання встановлюється органами місцевого самоврядування - сільськими, селищними, міськими радами або об'єднаними громадами. Розмір ставки регулюється на державному рівні і не може перевищувати 1,5% за 1 квадратний метр від рівня мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

Станом на 1 січня 2020 року розмір мінімальної зарплати становить 4723 грн. Виходячи з цього, максимальна податкова ставка буде дорівнювати 70,84 грн за 1 кв. м. За таким тарифом власники нерухомості заплатять податок вже в наступному році за поточний 2020 рік.

Оподаткування при укладанні угод з нерухомим та рухомим майном

Система оподаткування України в сфері купівлі / продажу нерухомості в 2020 році зазнала деяких змін. Змінилися умови і ставки по нарахуванню податку. Отже, власникам нерухомості при продажу доведеться покрити такі витрати (нараховуються, виходячи з вартості майна):

- 1% - в пенсійний фонд;

- 1% держмита;

- 1,5% - військовий збір;

- 0-18% - ПДФО.

Особливості нарахування ПДФО при операціях з нерухомістю

Раніше власник майна при укладанні угоди купівлі / продажу відраховував до податкової служби 5% від його вартості. У 2020 році умови оподаткування змінилися. тепер:

- податок не стягується, якщо угода є єдиною в поточному році, а продавець володіє майном не менше 3 років;

- при продажу понад однієї одиниці нерухомості за рік утримується податок у розмірі 5%;

- при здійсненні третин і подальших угод сума утримання зросте до 18%.

Важливо! При нарахуванні податків до уваги береться звітний рік - з 1 січня по 31 грудня, а не календарний.

Система оподаткування автомобілів в 2020 році

З 2020 року в Україні підвищилися ставки по оподаткуванню при здійсненні операцій купівлі / продажу транспортних засобів. Нововведення торкнулися не тільки реалізації легкових марок авто, але і мопедів, причепів, мотоциклів та інших засобів пересування:

-  перший продаж ТЗ в звітному році - не обкладається податком;

- друга угода в звітному році - утримується 5% від вартості машини;

- третя продаж, вчинена протягом звітного року - 18% ПДФО + 1,5% військовий збір.

Важливо! Під час укладання угоди по реалізації важкої, будівельної техніки, вантажівок, длинномеров податок в розмірі 5% стягується навіть при проведенні першої угоди в поточному році.

Прийняття спадщини

Цінне майно, одержуване в спадок, є додатковим доходом для успадковують осіб, відповідно воно оподатковується. Нараховані відсотки сплачуються в бюджет країни нерезидентами і резидентами. Розмір процентної ставки при відрахуванні податку закріплений на законодавчому рівні і залежить від ряду факторів. Отже, все по порядку.

При вступі у спадок оподаткуванню підлягає наступні види майна:

-  цінні папери, заощадження в різних формах зберігання;

- всі об'єкти нерухомості - квартири, будинки, господарські будівлі, земельні наділи, паї і т. д .;

- відрахування в формі страхових компенсацій, всі засоби, що знаходяться на рахунках державних і недержавних фондів;

- рухоме майно - легкові автомобілі, спецтехніка, мототехніка та інші;

- цінне майно антикваріат, прикраси з дорогоцінних матеріалів, твори мистецтва.

При вступі у спадок державою може утримуватися різний відсоток податку:

-  0% - приймачами майна є родичі першого чи другого ступеня споріднення.

-  5% - сплачують успадковують і родичі з будь-яким ступенем спорідненості, крім 1 і 2. Перед вступом у спадщину вони самостійно повинні документально оформити оцінку всього майна через компетентні органи, щоб прорахувати вартість для сплати податку.

- 18% - стягується з осіб-резидентів, які отримали спадщину, що знаходиться в іншій державі. Аналогічна ставка поширюється і на осіб-нерезидентів, які вступають в право успадкування в межах України. Утримання до держбюджету залишається незмінним навіть якщо сторони є родичами першого ступеня.

Винятки з правил

При передачі в спадщину об'єкта житлової нерухомості від сплати податків звільняються:

- діти сироти;

-  інваліди 1 групи;

-  діти, позбавлені опіки батьків.

Дане виняток стосується лише при спадкуванні об'єктів нерухомості і не поширюється при оформленні цінних паперів, грошових коштів та іншого цінного майна. У цьому випадку застосовується стандартна тарифікація оподаткування відповідно до встановлених норм закону.

У яких випадках і кому є звільнення від сплати податків?

Є ряд доходів, при отриманні яких, держава не утримує податок. До таких належать наступні:

-  всі форми аліментів;

-  прибуток, отриманий від продажу певного рухомого або нерухомого майна (якщо угода була єдиною протягом звітного року);

-  частина грошей, анульованих за програмою реструктуризації іпотеки, оформленої в іноземній валюті на придбання нерухомості зі статусом "єдине житло";

- пенсії учасників бойових дій ВВВ, громадян, які потрапляють під дію спеціального закону, інвалідів війни;

- Кошти, які були видані співробітнику підприємством під звіт, а він в свою чергу виконав всі умови щодо своєчасного їх повернення.

Податкова знижка: хто, на яких умовах може її отримати?

Офіційно працевлаштованим громадянам України держава надає пільги у вигляді компенсації (повернення) прибуткового податку. Повернення можна отримати, якщо платник податків оплачує такі послуги:

- освіту за контрактом (власне, батьків, чоловіка (дружини), дітей);

- довгострокове страхування життя;

- іпотечне кредитування;

- договори недержавного пенсійного забезпечення та інші.

Відшкодування компенсацій здійснюється 1 раз в рік. У розрахунок береться звітний період (12 попередніх місяців з 01 січня по 31 грудня). Отримати відшкодування за минулі (позаминулі) роки, за якими вже закриті податкові звіти, неможливо.

Навчання. Повернення податкових відрахувань за навчання розраховується просто. Сума щомісячного платежу множиться на 10 (кількість навчальних місяців) і від отриманого числа вираховується 18%. Або береться сума контракту за рік. При вартості навчання в розмірі 20 тисяч гривень ліміт компенсації дорівнює 3600 грн. Знижка не надається приватним підприємцям і в випадках, якщо навчання проводиться за кордоном.

Іпотечне кредитування. Податкова знижка надається тільки за фактично сплачені відсотки за іпотекою в звітному році. Отримати її може власник нерухомості, якщо ця нерухомість є єдиним його володінням. Загальна площа житла не повинна перевищувати 100 м2. Відшкодування компенсації здійснюється 1 раз в рік протягом 10 років. Якщо іпотека, наприклад, оформлена на 20 років, то власник житла зможе отримувати грошове повернення від держави тільки за половину цього періоду. Якщо кредит оформлений в іноземній валюті, податкова служба при розрахунку компенсації буде використовувати курс, встановлений Нацбанком.

Щоб отримати компенсацію за будь-який з запропонованих програм, громадянину необхідно звернутися в податкову службу за місцем реєстрації. Зробити це потрібно не пізніше 1 травня поточного року. Там йому нададуть список документів, які необхідно буде здати для отримання коштів. З термінами краще не затягувати. Інакше грошову компенсацію можна і не отримати.

Відшкодування коштів здійснюється за попередній рік. Тобто, якщо громадянин звернувся в податкову службу в 2020 році, то повернення по податковій знижці він отримає за період з 01.01.19 по 01.12.19 рр.

Висновки

В середньому офіційно працевлаштовані українці відраховують до 40% від власного доходу. Якщо вірити статистиці, то кожен четвертий - п'ятий громадянин країни працює нелегально, тобто отримує зарплату в конвертах. А це не тільки недоотримані мільйони в державний бюджет країни, це великі втрати і для самих працівників. Відсутність соціальних пільг, медичного страхування і страхування життя заганяють людей у ​​кут бідності при втраті працездатності або роботи.

Поточні реформи, яких вживає держава, повинні допомогти бізнесу "вийти з тіні" і замінити чорні зарплати на білі. А значить, вони будуть спрямовані на поліпшення життя населення в цілому. Але якщо раптом у вас виникнуть фінансові проблеми, ви можете отримати кредит онлайн без очікування змін. Наша компанія без питань видасть вам грошова позика, незалежно від того, працевлаштовані ви офіційно чи ні.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}