Як отримати кредит з порожньою кредитною історією в Україні?

печать с надписью "одобрено"
04-05-2020
печать с надписью "одобрено"
04-05-2020

Приймаючи рішення про видачу позики, банк орієнтується на кредитну історію, і чим вище сума позики - тим ретельніше перевірка позичальника.

У 80% випадків відмова банк відмовляє через негативної кредитної історії, або коли вона "нульова".

Важливо знати, що в кредитну біографію вносяться не тільки відомості про видані позики, а й про відмови від банків. Тому є ризик зіпсувати кредитну історію фактично навіть її не розпочавши. Відмітка про відмову в подальшому може ускладнити отримання кредитів, адже фінансові організації часто "перестраховуються" і відмовляють "на автоматі" через попередньої позначки, не цікавлюсь особливо деталями ситуації.

Тому, якщо ще ніколи не користувалися кредитними продуктами, не варто подавати заявку на велику суму позики. У цьому випадку банк з високою ймовірністю відмовить, а вам стане складніше отримати навіть істотно меншу позику.

Краще почати з уточнення свого кредитного рейтингу, а також про всяк випадок перевірити КІ. Так переконайтеся, що вона дійсно чиста - адже позначки в ній можуть бути, якщо виступали поручителем, созаемщиком, або на ваші дані оформлений кредит без вашого відома.

Отримавши інформацію про своє кредитному балі, зможете приблизно зрозуміти, на яку суму і умови можете розраховувати і виходячи з цього, почати формувати позитивну КІ.

На що банк звертає увагу крім КІ?

При відсутності кредитної біографії, банк особливо ретельно аналізує соціально-демографічні дані позичальника. Це в першу чергу:

1. Наявність стабільної роботи і заробітку - показник того, що у позичальника є дохід, з якого він може гасити кредит.

2. Наявність майна у власності - розглядається банком, як додаткова гарантія.

3. Вік - занадто молодий або похилий вік - це теж "фактори ризику" з точки зору фінансової компанії.

4. Сімейний стан, наявність утриманців - незаплановані витрати на утриманців (наприклад, захворіла дитина) можуть привести до неможливості платити по кредитах. Тому фінансові компанії охочіше видають кредити людям без сімейних зобов'язань.

5. Необхідність виплати аліментів, наявність судових і майнових претензій до потенційного позичальника - чим більше у потенційного позичальника фінансових зобов'язань і витрат, тим складніше йому платити по кредиту, а значить - менш охоче банк схвалить заявку.

6. Наявність непогашених штрафів, боргів по ЖКГ, податкової, судової заборгованості, і навіть заборгованості за мобільний телефон - це показник низької платіжної дисципліни, він погано впливає на кредитний рейтинг позичальника.

В цілому банк аналізує кілька десятків параметрів.

Варіанти отримання позики, якщо у вас нульова кредитна історія

Позичальник з порожньою кредитною історією, якщо він досить благополучний соціально, непогано заробляє, може без зусиль отримати кредит готівкою або кредитну карту. В середньому, банки схвалюють в таких випадках від 10 до 200 тисяч гривень. У ряді випадків банк, в якому знаходиться, наприклад, зарплатний рахунок позичальника може надати вигідні умови. У більшості випадків це суму буває досить.

Але на отримання відразу великої суми (наприклад, іпотека) шанси не дуже високі. Можна спробувати звернутися в невеликі регіональні банки або банки, які більш лояльно ставляться до позичальника.

Шанси підвищуються, якщо вдасться надати:

1. Початковий внесок від 30 до 50 відсотків.

2. Надійного поручителя.

3. Застава.

Для отримання автокредиту або кредиту на освіту можна спробувати скористатися цільовими кредитами і спеціальними пропозиціями від банків-партнерів компанії-продавця (освітня установа, автосалон).

Але краще спочатку сформувати кредитну історію, зарекомендувати себе як надійного позичальника, оформивши і успішно виплативши кілька невеликих короткострокових кредитів. Краще використовувати для цього завдання кредитні продукти від банків, а не МФО. Отримати позику в МФО дуже просто, але великі банки не завжди однозначно ставляться до клієнтів таких організацій. За допомогою позики в МФО можна почати кредитну історію, це дійсно може допомогти отримати згодом кредит в банку, але тільки невеликий. А ось для отримання кредиту на велику суму може, навпаки, бути чинником не на вашу користь.

Основні варіанти отримання кредиту з порожньою кредитною історією:

1. Сформувати кредитну історію, звертаючись за невеликими кредитами готівкою в банки і МФО.

2. Отримати доступні в даний момент кредитні продукти - кредитна карта, товарний кредит.

3. Скористатися програмами кредитування від банку, де обслуговується основний рахунок, де отримуєте заробітну плату або пільговими умовами за корпоративними програмами (якщо ваш роботодавець пропонує таку можливість).

Однак перераховані варіанти підходять для тих, у кого хороші соціально-демографічні дані та є час, щоб створити кредитну історію (на це потрібно від декількох місяців до декількох років).

Якщо ж терміново потрібні гроші (наприклад, на лікування або термінові великі покупки, навчання і т.п.) або соціально-демографічні дані - не ідеальні, ви не можете надати потрібні документи для банку (наприклад, безробітний, студент і т.п. ) - стандартна стратегія формування кредитної історії вам може не підійти.

У таких випадках є варіанти отримання позики:

1. Взяти під заставу, поручительство.

2. Звернутися в банки, які більш лояльні до позичальника (невеликі регіональні банки) або МФО.

3. Отримати позику у приватної особи під розписку.

4. Звернутися до посередників або кредитного брокера.

Ці варіанти обійдуться дорожче (вищий відсоток обслуговування, комісія за послуги посередника), але зате отримаєте потрібну суму тоді, коли вона необхідна.

Таким чином, існує безліч варіантів отримати кредит навіть з нульовою КІ. Для більшості ситуацій можна знайти відповідне рішення.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}