Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує кредит?

женщина с финансовыми проблемами
11-06-2020
женщина с финансовыми проблемами
11-06-2020

Вступаючи в шлюб, молодята зазвичай уявляють собі щасливе сімейне життя, не затьмарену сварками і взаємними претензіями. Сувора реальність нерідко вносить свої корективи, змушуючи колишнього подружжя ділити спільні доходи, майно, дітей і навіть кредитні заборгованості. Яким законом регулюється погашення боргів подружжям? Важливо! Відповідальність за актуальним кредитними зобов'язаннями колишнього подружжя і порядок звернення майна після розлучення регулюється статтею 73 СК України.

З урахуванням цілей запозичення борг може бути:

З урахуванням цілей запозичення борг може бути:

1. Особистим - отримані в борг гроші або придбане майно використовується для задоволення потреб одного з подружжя за умови, що друга половинка не брала участі в оформленні позики.

2. Загальним - сімейної вважається заборгованість, в процесі отримання якій обоє брали безпосередню участь. Якщо гроші витрачені в повному обсязі на витрати сім'ї, борг буде спільним. При цьому можлива необізнаність ігнорується.

В силу положень чинного законодавства, кожен з подружжя відповідає за особистими зобов'язаннями власним майном. Йдеться про кошти, нерухомості, автомобілях та інших матеріальних об'єктах, які придбані до шлюбу або отримані внаслідок безоплатної угоди одним із подружжя, наприклад, успадковані чи прийняті в дар. Зберігши правовстановлюючі документи, вдасться довести приналежність майна кожному з подружжя, уникнувши накладення стягнення.

Важливо! Якщо особистих коштів не вистачає для покриття боргу, кредитор може вимагати виділ та реалізацію частки з нажитий в шлюбі спільної власності. Співвласники при цьому мають першочергове право викупу.

Коли дружина може не платити кредит колишнього чоловіка?

Дружина зобов'язана платити з актуальних боргах колишнього чоловіка, якщо брала безпосередню участь в договорі позики, взявши на себе роль співпозичальника або поручителя. В інших випадках обов'язок погашати заборгованість колишнього члена сім'ї не настає.

Незалежно від сімейного статусу дружина не зобов'язана платити кредит чоловіка:

• Якщо вона не є одержувачем за договором кредитування.

• Якщо договір не передбачає солідарну відповідальність.

• Якщо спільне майно не використовувалося в якості застави.

Коли кредит оформлений на чоловіка без участі або згоди дружини, а гроші витрачено не на сімейні, а на особисті цілі, від погашення чужий заборгованості можна спокійно відмовлятися. У разі судового розгляду доводити причетність другої половинки до запозичення зобов'язаний позичальник, який підписав договір.

Важливо! Оформлені до створення загального сімейного господарства заборгованості належать позичальнику, що поставив підпис в договорі.

Коли дружина зобов'язана платити кредит колишнього чоловіка?

Незалежно від сімейного стану, повернути грошові кошти треба передбачити боржники або поручителі. Кредитні організації, як правило, залучають подружжя до спільного оформлення кредитів. Це робиться, щоб підвищити ймовірність повернення позики не тільки за рахунок особистих коштів заявника, а й за допомогою реалізації спільно нажитого в шлюбі майна.

Зобов'язання виникне, якщо дружина особисто брала участь при укладенні договору в якості:

• позичальників.

• Поручителя.

• Залогодателя.

Важливо! Погасити оформлений на колишнього чоловіка кредит доведеться за умови використання отриманих у позику грошей для задоволення сімейних потреб. Навіть якщо кошти пішли на особисті цілі, кредитні зобов'язання доведеться виконувати, якщо дружина виступила в ролі созаемщика або взяла участь у забезпеченні угоди.

Хто платить, якщо кредит оформлений на одного з подружжя?

За загальним правилом, на кого кредит оформлений, той за ним і платить. Банку не важливо, чиї конкретно гроші використовуються для погашення позики. Внести оплату може будь-яка фізична або юридична особа. Головне, правильно вказати в призначенні платежу реквізити боржника і номер договору.

Важливо! Незважаючи на те, що обов'язок повернути кредит несе боржник, він має право через суд вимагати від колишньої другої половинки компенсацію частини витрат на виплату позики. Запит буде задоволено, якщо чоловік і жінка вели спільне домашнє господарство, в тому числі після розірвання шлюбу.

Компенсація надається в наступних випадках:

1. Гроші витрачені на сімейні потреби.

2. Колишня дружина не заперечувала проти оформлення кредиту.

Обов'язок довести факт спільного використання кредитних коштів законодавчо покладено на заявника, що вимагає визнання боргу загальним з подальшим відшкодуванням витрат по його оплаті. Існує і зворотна ситуація, коли вантаж погашення заборгованості лягає на плечі дружини. В цьому випадку дружина може вимагати компенсацію.

Хто платить загальний кредит на стадії розлучення?

Коли кредит оформлений на чоловіка і дружину, вони солідарно відповідають за боргами перед кредитором. Статус боржників для банку не має значення, це можуть бути чоловік і дружина або чужі один одному люди.

У період шлюборозлучного процесу позичальники зобов'язані:

• Продовжувати погашення кредитів.

• Узгодити умови розділу боргів.

Кредитна організація не змінює ставлення до сімейно парі після розлучення. Якщо заборгованість своєчасно не погашена, вимога про виплату боргу, відсотків і штрафних санкцій адресується обом позичальникам. Внесення грошей одним чоловіком, дає йому право вимагати з колишнього супутника життя відшкодування витрат.

Важливо! При досягненні угоди про розподіл майна, підписання шлюбного контракту або в ході судового розгляду спору, в рішенні стосуються кредитів питань обов'язково бере участь банк. Зміна прав і обов'язків боржників відбувається за згодою кредитора. Ущемлення інтересів третіх осіб при укладенні договорів не допускається.

Що робити, якщо кредитор подав позов на колишнього подружжя в суд?

Під час судових розглядів необхідно надати документи і свідчення очевидців, за допомогою яких вдасться довести факт спільного або одноосібного використання кредитних коштів. Додатково доведеться підтвердити джерела доходів для погашення заборгованості. Мова в першу чергу йде про чеках і квитанціях.

Правила поведінки під час примусового стягнення боргу:

1. Обов'язкове відвідування судового засідання.

2. Надання пояснень щодо кредитних зобов'язань.

3. Підтвердження відомостей про погашення позики за допомогою документів.

Колишній дружині позичальника, яка не брала участі в оформленні та використанні кредиту, потрібно довести суду свою непричетність до операції. Якщо дружина не є поручителем і не отримувала матеріальну вигоду від отриманої чоловіком позика, підстави для будь-яких вимог щодо погашення боргу відсутні.

Важливо! В ході виконавчого провадження пристави вправі конфіскувати і відправити на продаж належні особисто колишньому чоловікові матеріальні цінності. Якщо майно спільне, дружина може вимагати виділ своєї частки, яка не підлягає вилученню. Допускається варіант з продажем активів без розділу. В цьому випадку дружина позичальника отримає відсоток від виручки, сумірний її частини майнових прав.

Якщо доля спільно нажитого майна не визначена, потрібно бути готовим до того, що кредитор має право вимагати звернення стягнення на матеріальні активи боржника, які належали б йому при розділі. Можливий також відмова від придбаного за допомогою позики майно. У цій ситуації погашати заборгованість зобов'язаний той член сім'ї, який отримав безроздільне право власності.

Що робити, якщо турбують колектори по кредиту колишнього чоловіка?

Займаються стягненням боргів структури в гонитві за результатом нерідко нехтують законністю своїх методів роботи. Вводячи в оману або залякуючи, колектори намагаються примусити колишнього подружжя і інших членів сім'ї позичальника погасити борг.

Правила поведінки в ситуації, коли кредитори наполегливо просять погасити борги, гранично прості:

1. Необхідно зберігати спокій.

Не треба панікувати і ховатися. Доведеться з'ясувати, коли виник борг, дізнатися його суму і умови кредитного договору. Слід розуміти, що платити за колишнього чоловіка ніхто не змусить. Коли договір укладено після розлучення або спільне майно поділено, немає причин для занепокоєння.

2. Доведеться зібрати необхідні документи.

Потрібно взяти у кредитора документ, що підтверджує відсутність зобов'язань по виплаті кредиту на підставі договору поручительства або спільного оформлення позики. Мова звичайно йде про довідку про відсутність заборгованості перед фінансовою установою. Якщо колишнє подружжя погашали заборгованість спільними зусиллями, факт витрат кожної зі сторін вдасться довести за допомогою квитанцій і чеків.

3. Слід підтримувати подібну зв'язок зі збирачами боргів.

Часом досить роз'яснити колекторам змінилися обставини і відмовитися задовольняти їхні запити. Будь-які вимоги рекомендується ігнорувати до того моменту, коли буде отримано судове рішення. Однак при цьому слід ввічливо відповідати на дзвінки співробітників колекторських агентств.

4. Потрібно скаржитися на недобросовісних кредиторів і колекторів.

Якщо листи і дзвінки продовжаться після однозначного відмови від погашення чужий заборгованості, можна поскаржитися в поліцію, Федеральну службу судових приставів або Національну асоціацію професійних колекторських агентств (НАПКА). Правоохоронні органи також зацікавляться збирачами боргів, які загрожують як позичальникам, так і колишнім дружинам дебіторів.

Важливо! Не можна піддаватися на вмовляння по виконанню зобов'язань, що стосуються іншої людини. Тільки власноруч підписаний договір або вступило в законну силу судове рішення є необхідними підставами для виплат.

Висновок

Як би не склалося життя, знання своїх прав щодо виконання кредитних зобов'язань дозволить не допустити їх порушення або вжити заходів щодо захисту інтересів споживача. У складних і незрозумілих ситуаціях правильним рішенням буде звернення за консультацією до досвідченого юриста.

Згідно з нормами чинного законодавства, погашати особисті борги подружжя зобов'язане самостійно. Якщо на руках немає необхідної суми, виплати слід провести шляхом реалізації особистого майна. Допускається варіант з продажем частки спільної власності.

Кредит колишнього чоловіка не потрібно віддавати, якщо договір укладено без відома і згоди дружини, а гроші не витрачені на потреби сім'ї. Будь-які претензії кредиторів в цьому випадку можна і потрібно ігнорувати.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}