Де можна здати дрібні гроші в Україні: доступні варіанти збуту монет

Де можна здати дрібні гроші в Україні?
09-01-2020
Де можна здати дрiбнi грошi?
09-01-2020

Багато з нас, отримуючи здачу монетами гривні, відкладають її на "всякий випадок" або "чорний день". Такий спосіб накопичення грошей не б'є по кишені і дозволяє поступово зібрати потрібну суму, наприклад, на покупку бажаного товару. І ось, коли скарбничка наповнена по вінця, і її місткість необхідно обміняти на хрусткі купюри, виникають цілком логічні запитання. Де можна здати дрібні гроші в Україні без черг і затяжний бюрократії? З якими проблемами стикаються потенційні власники великої суми монет при їх збуті? Чи є альтернатива традиційному обміну коштів? Про це і не тільки ви дізнаєтеся в нижче викладеному матеріалі.

Якщо ж ваша скарбничка ще порожня, а до зарплати залишився тиждень, дві, а то й більше, швидко виправити погане фінансове становище вам допоможе кредит на карту. Гроші в борг видаються цілодобово при наявності двох документів - паспорта, ІПН.

Здача дрібних грошей у банках: приймають або відмовляють?

На питання, де здати дрібні гроші або залізні гривні, більшість з нас відповість - в банках. І будуть праві. Згідно з чинним постановою НБУ, банківські фінансові установи зобов'язані не тільки приймати національну валюту, а й обмінювати її на вимогу клієнта: монети на банкноти, купюри на дрібні гроші, банкноти (монети) одного номіналу на купюри (монети) інших номіналів.

Теоретично прийом дрібних грошей від населення банкам вигідний. Філії установ, обслуговуючи громадян, потребують розмінну монету. При відсутності дрібних грошей банки змушені докуповувати їх через НБУ (за таку послугу береться комісія). При цьому головний банк України не завжди здатний задовольнити потреби фінансових організацій, що певною мірою «гальмує» їх роботу, знижує рівень обслуговування клієнтів.

Незважаючи на всі вигоди прийому монет України від населення, співробітники банків часто нехтують своїми обов'язками, репутацією і потребами своєї установи. Хто і чому так чинить - ми дізналися на практиці.

Що показала практика, коли ми запропонували обміняти дрібниця в банках?

Отже, щоб дізнатися, куди здавати дрібні гроші в Україні можна, ми відвідали філії 10 українських банків. З собою у нас був "мішок" з монетами різних номіналів. Під виглядом простих громадян ми просили касирів обміняти дрібні гроші на паперові гроші, зробивши основний акцент на тому, що кошти у нас не відсортовані.

У 5 з 10 установах наше прохання виконати погодилися, але на певних умовах. У 2-х банках з-за відсутності спеціального обладнання і скопилася черзі попросили почекати. У 3 філіях обмін був би проведений тільки при здачі відсортованих монет. В 4 представництвах касири без проблем погодилися обміняти велику суму дрібницею. І тільки в одному офісі великої мережі банків навідріз відмовилися приймати монети, пославшись на негласне розпорядження керівництва.

Невигідний для населення обмін дрібних грошей на купюри в банках без порушення закону

Щоб не порушувати закон, ряд банків "придумали", як міняти дрібні гроші з урахуванням власної вигоди. Вони стягують комісію за фасовку і сортування монет. У таких установах за послугу утримують від 10% до 50% від стартової суми. Погодьтеся, захід не з вигідних.

Звертайтеся в Ощадбанк - це та установа, куди здати дрібні гроші зі скарбнички ви зможете без проблем, в будь-якому обсязі і без комісій. Єдине, що може затягнути процес обміну, це черга і відсутність потрібної суми в касі.

Що робити, якщо банки відмовляються обміняти дрібні гроші на купюри?

Ви більше не доведеться ламати голову, куди здати дрібні гроші, якщо при відвідуванні банку скористаєтеся наступними порадами:

  • поповните свою кредитну, дебітну або соціальну карту через касу;
  • внесіть поточний платіж по кредиту;
  • оплатіть комунальні послуги;
  • поповните поточний депозит або відкрийте новий.

У проведенні будь-якої з цих операцій касир не зможе відмовити вам, навіть якщо у нього не буде під рукою спеціального рахункового обладнання або за вами збереться велика черга.

Альтернативні варіанти, як здати дрібні гроші зі скарбнички

Щоб не втрачати накопичені кошти, розглянемо альтернативні варіанти, куди здати дрібні гроші:

Супермаркети - без проблем і в будь-якій кількості приймають дрібні гроші в Україні від населення. Якщо з яких-небудь причин продавець-касир відмовить вам в цій послузі, зверніться до адміністратора. Якщо і в цьому випадку вам не обміняють гроші, не турбуйтеся. Будь-якими монетами і в будь-якій кількості ви зможете розрахуватися за покупку.

Нумізмати - часто купують дрібні гроші дорожче її вартості. Особливий інтерес колекціонери проявляють до рідкісних монет, і тим, які вже вийшли з ужитку. До таких належать гроші, випущені в 1992-96 рр. За держзамовленням в Італії. Якщо у вас є час, ви можете переглянути свої накопичення на предмет заводський брак і рідкісного випуску. Характерні відмінності цінних монет публікуються в Інтернеті. Щоб вигідніше продати свої кревні, рекомендуємо розмістити оголошення в мережі на безкоштовних майданчиках і аукціонах. Щоб отримати найбільший прибуток від реалізації цінних монет, виставляти їх варто по одному екземпляру.

Банки - не мають права вам відмовити, якщо за допомогою монет ви оплатите комунальні послуги, внесете платіж по кредиту або поповніть депозит.

А вот покрасить или побелить стены можно самому.