Оформлення спадщини за вкладом: права, документи, терміни і вартість

Оформление наследства по вкладу
29-01-2020
Оформление наследства по вкладу
29-01-2020

Компанія Алекс Кредит, основний напрямок роботи якої онлайн кредитування, не тільки допомагає українцям, які потрапили в складну фінансову ситуацію, а й намагається допомогти з дозволом непростих юридичних питань . Сьогодні ми розглянемо деталі того, як спадкоємці можуть отримати банківський вклад, який залишився після смерті вкладника.

Яка процедура вступу в спадщину за депозитом?

На перший погляд вступ в спадок по вкладу може здатися не надто складним. Однак наявність колізій в законах, що відносяться до процедури успадкування, викликає безліч питань, які доводиться вирішувати спадкоємцями.

Спосіб розпорядження внеском

Прийняття спадщини в Україні здійснюється відповідно до законодавства або за заповітом (відповідно до 1217 статтею ГК України). Однак, відповідно до положень статті 1228 ЦК, право на депозит може бути передано іншим способом. Спадкування банківського вкладу здійснюється і за заповідальним розпорядженням - з відповідним розпорядженням, яке вкладник складає разом з договором вкладу. Воно може бути частиною договору або існувати у вигляді окремого документа.

Якщо отримання вкладу за заповітом не відрізняється від інших процедур щодо вступу в спадщину, то спадкоємцям, які бажають вступити в право керування внеском за заповідальним розпорядженням, потрібно враховувати ряд моментів.

Передане за розпорядженням спадок за вкладом може бути призначене особі, яка не внесена до заповіт і не є законним спадкоємцем. Крім того, таке заповідальне розпорядження може змінювати розподіл часток спадщини.

Коли після складання розпорядження було залишено заповіт, то одержання вкладу на спадщину в банку змінюється у випадках, якщо право на отримання коштів з депозиту було передано іншій особі або в заповіт вписано все майно спадкодавця.

До того, як був прийнятий чинний ЦК України, отримання вкладу, на який було складено заповідальне розпорядження, не поширювалося на спадкову масу, а сам порядок передачі депозитних грошей визначався статутом фінансових установ. Але після вступу в силу нового ЦК ситуація змінилася - відповідно до 2 частини статті 1228 процедура вступу в спадщину за депозитом, незалежно від того, чи є заповідальне розпорядження, регулюється наступними підставами:

правом на спадщину через суд (Інструкція № 492, пункт 10.15);

свідоцтвом про право на спадщину;

по вирішенню нотаріуса - неврегульованість цього моменту дозволяє (але не зобов'язує) видавати його до того, як закінчиться 6 місяців).

Так як банківський вклад вважається частиною спадщини, на нього поширюються всі положення законодавства, які стосуються обов'язковим часткам. Неповнолітні, непрацездатні повнолітні діти спадкодавця, його непрацездатні батьки та вдова (вдівець) отримують право на спадщину без заповіту в розмірі половини належної їм за законом частки.

В результаті, право вступу в спадок по вкладу залежить не тільки від наявності самого вкладу, але і від того, чи було складено заповіт або заповідальне розпорядження. У всіх випадках отримати право вступу в спадок по вкладу можна поле того, як в банк надається рішення суду, заповіт, дозвіл нотаріуса та інші необхідні документи.

Які документи пред'явити банку?

Порядок вступу в спадок включає надання в банк, де відкрито депозит, наступних актів:

свідоцтво про право на спадщину на грошовий вклад.

свідоцтво про смерть вкладника.

При цьому від спадкоємця не потрібно надавати договір вкладу або інший документ, який зможе підтвердити наявність вкладу. Ситуація ускладнюється, коли у спадкоємця немає відомостей, в якому банку відкритий депозит.

Що робити, коли невідомо в якому банку відкритий депозит?

Процедура спадкування депозитів у випадках, коли невідомо фінансова установа, в якому розміщені гроші, складніше. Отримати інформацію від банків можна за запитом нотаріуса. Щоб знайти і отримати таку спадщину в Україні, потрібно відправлення письмових запитів в конкретні банки. У відповідь вони зобов'язані повідомити про наявність у спадкодавця рахунків і їх стані (повідомляється сума вкладу та відсотки, нараховані на неї). Це єдиний законний спосіб отримати необхідну інформацію. У всіх інших випадках буде дотримуватися таємниця вкладів.

Однак велика кількість банківських установ можуть зробити це завдання нездійсненним - Запити від державного нотаріуса потребують окремих витрат (доведеться оплачувати як послуги нотаріуса по заснованим тарифами, так і безпосередньо банкам). З приватними нотаріусами ситуація може виглядати інакше - певна кількість запитів можуть входити в загальну суму оплати послуг або всі вони можуть відправлятися безкоштовно в рамках однієї послуги.

Після отримання інформації по вкладах проводиться звичайне оформлення документа про право на спадщину і гроші видаються через півроку після смерті спадкодавця.

Які витрати при отриманні вкладу за заповітом і без?

Оформлення спадщини за вкладом, крім витрат за нотаріальні послуги, не вимагає інших вкладень. Щоб отримати свідоцтво про право на спадщину вкладу в разі смерті вкладника, потрібно тільки оплатити нотаріальні послуги.

Але вартість вступу в спадщину за банківськими вкладами можна визначити величиною сплачуваних податків. На користь держбюджету утримується 5% від суми вкладу коли спадкоємець не відноситься до родичів першого ступеня (до них відносяться діти, усиновлені діти, батьки діти і батьки дружини або чоловіка, вдова або вдівець). Якщо в спадок вступає нерезидент України, ця цифра зростає до 15%. Крім того, на нараховані за депозитом кошти так само накладаються відсотки - 18% і військовий збір - 1,5%. Існує і нульова вартість вступу в спадок - від виплати податків звільняються інваліди першої групи, позбавлені батьківського піклування діти, а також діти-сироти ,.

Але, як вже говорилося, можуть знадобитися витрати на пошук самого вкладу. І в цьому випадку вам допоможе онлайн кредитування від Алекс Кредит - ви зможете без зусиль отримати гроші, необхідні для пошуку депозитів.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}