Зарплата вчителя в Україні: основні нововеддення

Зарплата вчителя  в Україні
01-10-2021
Зарплата вчителя  в Україні
01-10-2021

Низька зарплата вчителя викликає подив не тільки у працівників педагогічної сфери. Актуальна проблема розглядається на державному рівні, а з 2020 року очікуються нововведення в оплаті праці. У 2019 мінімальний рівень зарплати вчителів досягає 3000-4000 гривень. Точна сума залежить від регіону, в якому працює педагог.

Які є надбавки у вчителів в Україні?

Проект бюджету на наступний рік передбачає додаткові надбавки вчителям з різним стажем роботи. Бюджетний комітет проголосував за збільшення зарплат всім педагогам, за разові виплати молодим фахівцям. Зараз зарплата вчителя в Україні за середніми показниками становить 6-7 тисяч гривень, а в цю суму входять всі надбавки.

Заплановано, що до окладу вчителя будуть нараховуватися такі додаткові надбавки:

  • за престижність роботи;
  • за стаж роботи;
  • за додаткові обов'язки (ведення гуртків);
  • за звання, категорію;
  • за клас, тип школи.

Розмір надбавок не перевищить 15-30% окладу. Після збільшення доходів працівники педагогічної сфери зможуть реалізовувати свої ідеї. Якщо грошей на втілення ідей все-таки не вистачить, кредит 365 днів онлайн стане кращим рішенням. Можна позичити гроші на великий період часу, віддавати борг по частинах.

Фіксована ставка вчителя в Україні не надто висока. Ситуацію рятують надбавки, які покладаються педагогам за перевірку зошитів. Додаткові виплати отримують викладачі української та іноземних мов, математики.

Найбільш оплачувані спеціальності

Нова зарплата вчителя в Україна 2020 не здивує представників престижних спеціальностей. В цьому році хороший заробіток отримали викладачі китайської мови, їх зарплата становить приблизно 7000 гривень.

До добре оплачуваних спеціальностей відноситься вчитель французької мови. Такий педагог щомісяця отримує близько 7000 гривень.

На підвищення зарплати вчителям виділені великі суми грошей. Фіксовані надбавки гарантовані викладачам польської мови, які зараз заробляють не більше 6000 гривень.

Одна з добре оплачуваних спеціальностей - викладач французької мови. На цій посаді середній бюджетний оклад становить близько 6000 гривень. На тисячу гривень більше отримує педагог з японської мови.

Очікування, перспективи в 2020 році

Раніше передбачалося, що зарплата вчителів підніметься до 12000 гривень. Зараз немає точних даних про те, яке підвищення зарплати вчителям 2020 Україна запропонує на наступний рік. Не виключено, що деяким працівникам педагогічної сфери доведеться оформити кредит, звернувшись до фінансової установи.

З 2020 року повністю зміниться тарифна сітка, призначена для нарахування зарплати. Кабмін обіцяє підвищення зарплат на 20-70%. Особливу увагу акцентується на підтримку молодих співробітників. Наступного року молоді педагоги повинні отримувати 7-8 тисяч гривень. Заплановано, що молоді співробітники отримають 13 зарплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів. Досвідчені працівники отримуватимуть від 10 тисяч 500 гривень.

Зміниться не тільки сітка зарплат, але і надбавка за престижність. Розміри такої надбавки можуть збільшитися до 30% від окладу. Може з'явитися нова надбавка за участь в сертифікації.

Уряд України планує ввести надбавки за стаж роботи. До 10% надбавки отримають фахівці, які працюють більше 3 років. Якщо стаж становить понад 10 років, зарплата збільшиться на 20%.

Очікується підвищення зарплат викладачам професійно-технічних училищ. Для них ставка заробітної плати збільшиться на 2-3 тисячі гривень. Якщо зараз молодий викладач одержує не більше 5000, то в 2020 році його оклад збільшиться до 7700 гривень. Досвідчений майстер, який завідує майстерні, отримує майже 7000 гривень. Після нововведень досвідчений викладач буде отримувати 9800 грн.

На збільшення зарплати можуть розраховувати керівник гуртків, які зараз отримують мінімальну зарплату. З наступного року рівень зарплати підніметься до 5 тисяч 800 гривень.

Оклади співробітників ВНЗ

Викладачів вузів держава не шанує занадто високими зарплатами. Найбільша ставка вчителя не сильно відрізняється від окладу викладача. Все оклади співробітників вузів формуються за тарифною сіткою, яка налічує більше 20 розрядів.

Найнижчим вважається 1-й розряд, а найвищим - 24-й. За перший розряд працівники отримують оклад в розмірі 1921 грн. При наявності 24 розряду заробітна плата становить близько 8376 грн.

Не виключено, що тарифні розряди 2020 можуть помінятися. Зараз найвищими вважаються розряди з 18 по 24. Педагогам з 18 розрядом покладено оклад в розмірі 6166 грн. Інші тарифні розряди:

1) 19 розряд гарантує ставку в розмірі 6570 грн;
2) викладачі з 20 розрядом отримують 6992 грн;
3) 21 розряд передбачає щомісячну виплату в розмірі 7396 грн;
4) фахівцям 22 розряду держава видає 8000 грн щомісяця;
5) якщо викладачеві присвоєно 23 розряд, зарплата не перевищує 8203 грн.

Чим вище тарифний розряд, тим більшу суму грошей отримує викладач. Якщо працівникові педагогічної сфери терміново знадобляться гроші, то онлайн кредитування по всій Україні стане "чарівною паличкою". Можна звернутися за допомогою в перевірену і надійну компанію, щоб швидко отримати гроші.

Розряд під номером 2 гарантує зарплату 2194 грн. Розглядаючи всі тарифні розряди Україна, слід звернути увагу на:

1) 3 розряд, за яким оклад становить 2267 грн;
2) 4 розряд з окладом 2440 грн;
3) 5 тарифний розряд з зарплатою 2613 грн.

З 6 по 17 розряд зарплата становить від 2785 до 5763 грн. Співробітники з низькими розрядами отримують такі щомісячні виплати, які не дотягують до "мінімалки".

Статистика, рівень заробітку вчителів

Дані Держстату підтверджують, що середня зарплата вчителя не перевищує 8000 гривень. Очікується, що ставка вчителя в Україна 2020 збільшиться до 10-12 тисяч. Якщо вірити статистиці, то в першій половині 2019 зарплата педагогів підвищилася на 1000 гривень. У наступному році педагоги очікують більш істотного підвищення окладу.

Визначено точна тарифна сітка оплати праці вчителів в Україні, яка може змінитися. Зараз рівень зарплати педагогів залежить від місця роботи. У деяких регіонах виплати вищі (наприклад, в столиці України). Найбільш низька зарплата була зафіксована на заході країни.

Не можна порівнювати зарплату українських вчителів та їх іноземних колег. Точні тарифні розряди Україна 2020 не мають нічого спільного з іноземними системами нарахування зарплат. У деяких країнах немає мінімальної оплати праці, але є закони про МРОТ, галузеві колективні документи. У різних країнах відрізняються обсяги роботи вчителів.

Тип навчального закладу впливає на рівень заробітку. Викладачі спеціалізованих шкіл, коледжів отримують на 25% більше, ніж педагоги з ПТУ.

Професія вчителя завжди була затребуваною, але в останні роки молоді фахівці не хочуть працювати в школі. Може врятувати ситуацію тільки те, що в наступному році зарплата вчителя підвищиться.