Які монети українські монети колекціонувати і купувати в 2020 році

украинские монеты
17-06-2020
украинские монеты
17-06-2020

В даний час пошук інформації і потрібних речей досить простий. Інтернет допомагає у всьому, навіть нумізматам. Стаття буде корисна досвідченим нумізматам, а також навичками. У ній йтиметься про тонкощі покупки / продажу ювілейних і пам'ятних монет України з рук і через різні сайти, включаючи офіційного продавця - Національний Банк України (НБУ).

Ювілейні та пам'ятні монети України

Почнемо зі знайомства з самим монетами. В Україні такі монети випускає тільки НБУ. Випускаються вони з 1995 року по теперішній час (і будуть випускатися далі). Нумізмати, які хочуть збирати ювілейні та пам'ятні монети України повинні розуміти обсяги, щоб оцінити свої сили і масштаби цієї області інтересів. Для простоти ювілейні та пам'ятні монети будемо називати "юбілейка". Дорогоцінна юбілейка - це монети з срібла, золота і біметалічні (золото і срібло). Чи не дорогоцінна юбілейка - з мельхіору (мідь, нікель, залізо і марганець), нейзильберу (сплав міді, нікелю та цинку) і біметалічні (сплав нікелю і нордик).

Юбілейка з золота (Au900 і Au999,9) буває номіналом 2, 50, 100, 125, 200, 250, 500 грн.

Юбілейка зі срібла (Ag999,9 і Ag925) - 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 грн. і 1 000 000, 2 000 000 карбованців.

Юбілейка биметаллическая з дорогоцінних металів (Au916 і Ag925) - 20 грн.

Юбілейка з мельхіору - 2 грн. і 200 000 карбованців.

Юбілейка з нейзильберу (CuNi15Zn21) і біметалічна з НЕ дорогоцінних металів - 1, 2, 5 грн.

Також варто розуміти, що монети мають різний діаметр. Крім того, НБУ може продавати монету вже в упаковці (конволюта, блістер пластиковий або поліетилен, кейс). Від виду упаковки залежить ціна. Іноді упаковка монети є обов'язковою покупкою.

Юбілейка України за рік має різну кількість монет. Наприклад, в 1995 р Було всього 6 монет, все з мельхіору і номіналом 200 000 карбованців. Відмінності в діаметрі були спочатку. З 2016 року Було випущено вже 47 монет з золота, срібла, нейзильберу і біметалічні з НЕ дорогоцінних металів, номіналами 2, 5, 10, 20, 250 грн.

Також різний і тираж випуску кожної монети (від 2000 до 50 000 шт). Від цього сильно залежить ціна на ринку (не в НБУ). Ціна також впливає і на тематику монети. Якщо іноземні нумізмати проявляють інтерес до будь-якої теми або конкретної монеті - ціна швидко зростає в рази і навіть десятки разів.

На рахунок тематики. Є монети із серій, а є і поза будь-якої теми. Тематики (серії): свята, міста, області, вищих навчальних закладів, пам'ятники культури і архітектури, спорт, гороскопи, видатні особистості України, флора і фауна, авіація і мореплавання, присвячені знаковим подіями різні тематичні набори.

Які ціни і що вигідніше купувати і збирати?

Якщо говорити про ціни НБУ, то юбілейка з золота коштує від близько тисячі до десятків тисяч гривень. Срібні монети - від 300 до кількох тисяч гривень. Біметалічні з дорогоцінних металів - кілька десятків тисяч гривень. Юбілейка з НЕ дорогоцінних металів від 6 до 63 гривень. Ціна залежить від років випуску і того рівня цін. На даний момент юбілейка з НЕ дорогоцінних металів коштує від 35 до 43 грн. Срібні монети - від 600 до 4000 грн.

Але це НБУ. Як тільки монета потрапляє на руки, її ціна практично миттєво зростає в рази. Як вже написано вище, попит на монету накручує їй ціну. Як відомо, НБУ дає за пару місяців прогноз на випуск монет. Тому при вході в ужиток монета вже відразу починає набирати ціну. Особливо це стосується дорогоцінних монет. Справа в тому, що дорогоцінна юбілейка це не тільки колекційна цінність (як і дорогоцінна юбілейка), але і дорогоцінний метал. Іншими словами це серйозне вкладення грошей. Вкладення, яке буде ставати вигідніше з кожним роком. Крім того, з'являється і цінність як предмета мистецтва.

Приклад з 2016-2017 років. Монета Архангел Михаїл (срібло, 1 грн.) Коштував свого часу близько 30 у.о. На даний момент цю монету продають не менше 65 у.о. Інший приклад - Місто-Герой Керч номінал 200 000 карбованців коштував в далекому 1995 році близько 10 грн, зараз близько 700 грн. Але, є і монети того ж року, але вартістю 50 грн. (Чорнобиль, Перемога у ВВВ ...).

Іншими словами, крім тиражу, прогнози давати вкрай складно. Єдино, що ясно точно, це зростання ціни на юбілейку. На дорогоцінну юбілейку - велике зростання, на не коштовну - менший. Також не варто забувати про вплив на ціну стану монети і упаковку. Монета з рідної упаковкою коштує дорожче. Хоч деякі і збирають тільки самі монети, доведеться купувати в упаковці.

В інтернеті є безліч сайтів для нумізматів, де можна знайти не тільки інформацію про монети України, а й графіки динаміки ринкових цін. На це варто орієнтуватися при пошуку монети або продажу. В даний час на ринку можна купити не дорогоцінну юбілейку від 50 до 120 грн. Зустрічаються ціни в сотні гривень на окремі монети.

Де вигідніше купувати монети?

Як ви вже зрозуміли, можна купити на численних профільних сайтах. Є сайти-каталоги, де продає адміністрація або самі користувачі (ICOINS.COM.UA, UA-COINS.INFO ...). Можна купувати юбілейку і на торгових майданчиках (PROM.UA, OLX.UA ...). Однак варто пам'ятати, що не коштовну юбілейку не так страшно купувати на подібних ресурсах, так як відносно низька ціна. Дорогоцінну юбілейку краще купувати через добре зарекомендували себе сайти або особисто.

Найкраще купувати в НБУ (за ціною і якістю), але про це трохи нижче. Основний недолік покупки в НБУ - неможливість покупки раніше вийшли монет. Саме тому процвітають "живі" ринки. У кожному місті є місце, де збираються нумізмати. Хто продати, хто купити, хто обміняти, хто за компанію, а хто дізнатися щось для себе. Тут є всі принади купівлі / продажу з живим спілкуванням, як позитивні, так і негативні. Варто відзначити, що покупка з рук особисто може реально виявитися вигідніше. Реальні переваги покупки з рук - відразу видно стан монети і чесна угода (якщо ви знаєте ціни на ринку).

Купівля в НБУ

Як уже зазначалося, в НБУ купувати дуже вигідно. Для багатьох нумізматів це навіть вже цілий бізнес. Чому б і ні? Купуєш за одну ціну і тут же можна продавати в рази вище! Дана інформація буде корисна починаючим нумізматам. Справа в тому, що абсолютно будь-яка людина має інтернет, паспорт і фінансову можливість може замовити юбілейку в НБУ. Все що вам для цього потрібно - це реєстрація в On-line кабінеті. Після чого у відведений час встигнути замовити одну або кілька із запропонованих монет. Прийти в призначений час в регіональне відділення НБУ і викупити замовлені монети.

Отже, давайте по порядку. Перейшовши в бічному меню в розділ "Банкноти та монети", потім в "пам'ятні монети та сувенірна продукція". Варто відзначити, що клікати потрібно по червоним трикутниках перед назвою розділу, тоді підміню буде розкриватися. Якщо клікати за назвою, то вибудете тільки переходити в це меню, а підміню видно не буде. У висвітиться підміню клікнути "On-line замовлення".

Ну ось, ви потрапили в потрібний розділ. Тепер необхідно натиснути "Вхід до системи" і вибрати "Реєстрація". Варто відзначити, що навіть без реєстрації вам доступні розділи "Новини", "Про сервіс", "Пункти продаж", "Контакти" і "FAQ".

Цікавлять вас розділи - "Новини" і "Пункти продаж". У першому розділі, ви будите відстежувати: які виходять монети, коли виходять і коли можна замовляти. Цей розділ дуже важливий, можна навіть забити дати в планувальник на місяць вперед. Пункти продажу дадуть вам розуміння, куди йти забирати замовлені монети.

Реєстрація

Необхідно відзначити, що зареєструватися може як громадянин, так і не резидент країни. Форми реєстрації в обох випадках однакові (за винятком графи "По-батькові" - по батькові). Всі поля обов'язкові до заповнення. Зверніть увагу, що заповнювати потрібно на тій мові, на якому у вас написано в паспорті (громадянина України або закордонний паспорт, тобто на українській або англійській).

Заповнивши форму реєстрації (і підтвердивши її переходом по посиланню з листа, який прийшов на зазначену пошту) ви потрапляєте на сторінку особистого кабінету. Зверніть увагу, що тепер меню доповнено розділами "Замовити" і "Особистий кабінет".

У розділі "Замовити" (замовити) ви можете спостерігати список доступних на даний момент ювілейних монет в залежності від області. Примітно, що ви можете вибрати будь-яку область і зробити замовлення. Однак пам'ятайте, що замовивши монету в певній галузі, ви будете зобов'язані її викупити в регіональному відділенні тієї самої області.

Замовити можна тільки одну монету на одну реєстрацію (на один паспорт) одного різновиду. Тобто якщо в списку, наприклад, три монети, то ви можете замовити не більше одній штуці кожної. Після успішного замовлення ви побачите той же список, але вже з червоним знаком оклику. Це означає, що монета вами вже замовлена ​​і більше замовити її у вас можливості немає. Тут же є можливість відправити бланк замовлення собі на пошту (можна робити як нагадування).

Зверніть увагу, що в таблиці є інформація: назва монети, номінал, матеріал, тираж, дата введення в оборот і кількість монет (де буде червоний знак). З досвіду, монети з'являються в зазначений день не раніше 9-00 по Києву. Тому чекати 00-01 щоб встигнути замовити не потрібно. Однак пам'ятайте, що якщо попередній попит на монету великий, то, швидше за все, після обіду її вже не буде в списку. Монета (якщо її не розберуть) буде висіти 45 днів з моменту початку on-line продажів. Потім вона переходить у вільний продаж.

У розділі "Особистий кабінет" ви можете змінити пошту і пароль (один два дні), подивитися і відредагувати особисті дані (один раз за весь час!) І бачити всі ваші замовлення. Зверніть увагу, що тепер стовпців стало більше. Додалися: місто, в якому забирати замовлення; номер замовлення; дата замовлення і статус замовлення. Для вас важливо знати номер (потрібен касиру при оплаті) і стежити за статусом замовлення. Як тільки в табличці в поле статус замовлення буде "Надійшло до ТУ", значить монету можна забирати в регіональному відділенні НБУ.

Але якщо ви звернули увагу, то тут не вистачає деякої інформації. А саме - ціни і коли можна викуповувати юбілейку. Частина інформації вам може дати ваша пошта, частина розділ "пам'ятні монети та сувенірна продукція", а частина - дзвінок до регіонального відділення. Почнемо з згаданого розділу. Коли по табличці монета прийде в регіональне відділення, в цьому розділі ви зможете спостерігати появу в величезному списку вашої монети і її ціну. Список, до речі, може служити для вас переліком всіх випущених монет НБУ з детальною інформацією, включаючи ціну.

Тепер про вашому e-mail. На пошту прийде лист від [email protected] після здійснення замовлення в меню "Замовити" (якщо ви натиснули відповідну кнопку). Крім таблички з інформацією про ваше замовлення там буде адреса регіонального відділення, посилання на Особистий кабінет і нагадуванням, що у вас є 45 днів на викуп свого замовлення з дати виходу в обіг монети. Важливо розділяти, що дата початку прийому on-line замовлень, дата замовлення і дата виходу в оборот це три різні дати. Дата початку прийому on-line замовлень - це дата появи монети в меню "Замовити" (початок замовлень через інтернет). Дата замовлення - фактична дата вашого замовлення. А дата виходу в оборот - це коли монета надходить в відділення (бувають затримки).

Необхідно відзначити, що з недавніх пір замовляти монети в НБУ можна тільки через on-line або по телефону з вільного продажу. Другим маячком надходження монети в регіональне відділення буде прихід другого листа від "Відділ грошового обігу в ____ області", де буде:

- інформація про те, які монети надійшли і в якому обсязі;

- докладна інструкція про те, що робити далі (з телефонами, адресами та ПІБ відповідальних осіб);

- детальне попередження про те, що буде, якщо ви не викупите юбілейку.

Тепер ви повинні будите зателефонувати за вказаним телефоном і дізнатися, на яку дату можна записатися, щоб прийти і викупити замовлену юбілейку. Дзвонити потрібно з 10-00 до 15-00 (обід з 13-00 до 13-45). Рекомендується підбирати дату викупу монет так, щоб охопити кілька замовлень. У призначений час прийти до регіонального відділення НБУ з паспортом (дивись документи в листі) до чергового. Він видасть вам разовий пропуск і в порядку "живої" черги ви проходите в касу. Там ви називаєте прізвище, номери замовлень і вам видають квитанцію. Оплачуєте і забираєте юбілейку. Важливо не втратити разовий пропуск, по ньому ви будите виходити з НБУ.

Деяким сюрпризом для вас може бути дещо більша ціна за монету, ніж зазначено в розділі "пам'ятні монети та сувенірна продукція". Не лякайтеся, швидше за все монета продається в конволюте (спеціальній упаковці). Ціна зростає приблизно на 20 грн. Так що будьте готові до цього. У правилах замовлення вказано, що при дзвінку відповідального в регіональному відділенні НБУ (для призначення дати викупу) ви можете уточнити - хочете купити монету в подарунковій упаковці (якщо є) або просто в пластиковому блістері. Однак, з досвіду, такого вибору немає. Пояснюється це тим (це ж попередження є в листі), що монета приходить в двох варіантах: в подарунковій упаковці (якщо передбачається) і просто в блістері. Але, можливі варіанти, тому може не вистачити всім з упаковкою або все прийдуть з упаковкою. Тому просто заплатите скільки скаже касир і забирайте як дають.

Якщо ви уважно читали цю статтю або просто також уважно прочитаєте лист від "Відділ грошового обігу в ____ області", то у вас повинен виникнути логічне запитання: "Куди діваються нерозпродані монети і що таке" вільний продаж "? Якраз все нерозпродані монети переходять в вільний продаж. Достовірно невідомо коли вона з'явилася. Досвідчені нумізмати розповідають, що коли були замовлення ще по телефону, в регіональному відділенні в холі вивішували список монет з вільного продажу. Тепер такого не роблять. А секрет в тому, що при все тому ж дзвінку ( для призначення дати викупу) ви можете поцікавитися чи є у вільному продажу та чи інша монета. Але майте на увазі, що список доступних монет вам ніхто диктувати не буде. Тому назви монет підготуйте заздалегідь. у разі знаходження потрібної вам юбілейкі у вільному продажу, ви можете включити її (або їх) в своє замовлення, просто дівчина доповнить її. Правда, вам не дадуть в цьому випадку номер замовлення, просто не забудьте це оповіді ть на касі. Так, будьте уважні, касири не люблять зайвих питань.

Ось і ви тепер дізналися, як робити замовлення юбілейкі в НБУ. Є ще одна хитрість в on-line замовленні. Ви можете попросити зареєструвати друзів або членів сім'ї. За них все замовляти, їм тільки потрібно буде ходити викуповувати. Таким чином, ви ніяк не порушуєте правила або законодавство України.

Копії

Наостанок кілька рядків про копії. На просторах полиць інтернет-магазинів зараз можна знайти дуже багато копій монет. Та найвідоміша торговельна площадка AliExpress може вам запропонувати багато лотів юбілейкі. Ця інформація більше до відома, але повинна навести вас на думку про підробки. Особливо новачки можуть купитися на досить якісно виконану дорогоцінну і не дорогоцінну юбілейку. За фото можете оцінити копію та оригінал (копію візуально ідентичну, що відрізняється копію та оригінал). Навіть якщо копія виглядає практично ідентично, все ж не купуйте її як заміну оригіналу. Так як за складом матеріалів (покриттів) вона значно поступається оригінальній монеті. А значить, буде швидше втрачати презентабельний зовнішній вигляд.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}