Як перевірити справжність банкноти

як перевірити гроші на фальшивку
24-05-2019
як перевірити гроші на фальшивку
24-05-2019

Незважаючи на весь технічний прогрес грошові купюри все ще не здають свої позиції безготівковим методам оплати. А якщо так, то давайте подивимося, як перевірити справжність грошей до того, як вони опиняться в нашому гаманці. Гривні, долар США, євро - найпопулярніші банкноти України. Коли ми їх забираємо, необхідно не тільки їх перерахувати, але і подумати, як перевірити справжність гривні. Давайте проаналізуємо найпростіші ознаки справжності банкнот візуально і на дотик.

Перш за все, розмір конкретної банкноти не повинен відрізнятися від купюри аналогічного номіналу. Якщо банкноти відрізняються від їх аналогів, варто перевірити справжність грошей в банку. Далі, оцініть папір, з якого зроблені банкноти, він повинен бути щільним і шорстким. В даний час льон і бавовну додають в деревну масу під час виготовлення паперу, тому банкноти є пластичними, але в той же час шорсткими. Цю шорсткість ви повинні відчувати кінчиками пальців. Навіть у потертій гривні або долара повинен бути об’єм - смужки, риси обличчя, символи, номінал купюри.

Як перевірити справжність національної валюти?

Давайте подивимося, як ви можете перевірити справжність валюти - почнемо з гривні.

Водяний знак

Він збігається з портретом людини, яка зображена на купюрі. Знак розміщується в першій третині банкноти. Водяний знак повністю видно на просвіті.

Тиснення друку

Написи, лінії і зображення, які відчуваються на кінчиках пальців, є тактильними.

Голограма

Елементи, які роблять зображення тривимірним, з ефектом 3D.

Волокна

Багато барвистих ниток, які були введені в структуру паперу, відчуваються кінчиками пальців, створюючи рельєф і надаючи об'ємний візуальний ефект.

Портрет

Кожен персонаж, зображений на портреті, пов'язаний з його номіналом. Наприклад, Леся Українка зображена на двохсот гривневій купюрі, а Григорій Сковорода на банкноті номіналом в 500 гривень. Причому образ історичного діяча, можна побачити в будь-якому місці банкноти, тому що він промальований у внутрішній структурі банкноти, це особливо добре видно на просвіт.

Спеціальне покриття

Перевірка банкнот під різними кутами дозволяє побачити зміну кольору, яким надрукована банкнота. Наприклад, число 50 під кутом 90 градусів - фіолетове, а 30 С - оливкове.

Відсутність хоча б одного з цих ознак є підставою для звернення до фахівця – працівника банку, касиру.

Як перевірити справжність долара США?

Гривня має 5-7 ступенів захисту. З доларом же все складніше. Експерти кажуть, що випущені в останні роки купюри мають показник в 12-13 ступенів, що не дивно, оскільки, на цю валютну одиницю припадає 80% -ів світової торгівлі. На додаток до Сполучених Штатів, деякі країни вважають долар своєю національною валютою, інші ж використовують його в якості паралельної валюти. Тепер подивимося, як перевірити справжність долара в домашніх умовах. Схема перевірки аналогічна аналізу гривневих банкнот, так як багато країн керуються системою захисту долара при створенні власної валюти.

  • Портрет президента повинен відповідати назві купюри. Наприклад, містер Франклін прикрасив стодоларову купюру, а пан Грант - 50 доларів. Портрети президентів мають об'ємну структуру. У банкнотах останніх років очі президентів стали особливо рельєфні.
  • На зворотному боці банкноти знаходяться дві печатки основних банків США, вони забезпечені зарубками.
  • Купюра має бути гнучкою, і при скручуванні вручну вона буде видавати легкий скрип або шелест.
  • Доторкніться, і ви відчуєте рельєф банкноти - ліній, контурів особи і зображень.
  • Перевірка на просвіт повинна показати - прозорість і легку плямистість.
  • Числа «20», «50» і «100» змінюють свої кольори з різних точок огляду. Прямий кут - цифри стануть зеленими і, якщо кут зменшиться, вони стануть чорними.
  • На куртці містера Гранта і лацканах піджака містера Франкліна є мікротекст. Крім того, ви можете самостійно перевірити справжність долара за номером. Внесіть номер підозрілої купюри в пошуковик. Якщо хтось вже мав справу з «фальшивкою» даної серії, то ви без зусиль знайдете подібні відгуки.

Як перевірити справжність євро?

Ви можете перевірити справжність євро за допомогою тієї ж функції - рельєф, графіка, відповідність обсягу заявленим стандартам. Розмінну монету підробити ще важче. По-перше, практично неможливо відтворити характерний колір сплаву, чіткість рельєфу і стандартну вагу монети. По-друге, саме виробництво є збитковим, а створення підроблених монет популярних номіналів (50 центів, 1 євро і 2 євро) до сих пір невідомо.

Спеціальний метод виявлення підробленої банкноти

Професіонали, які щодня працюють з готівкою, використовують спеціальні методи для перевірки справжності банкнот, розглянемо їх більш детально:

  • УФ-лампи. Якщо ви перевіряєте справжність грошей ультрафіолетовим світлом, папір не повинен люмінесціювати, вони світиться ледь помітним блакитним кольором. Пам'ятайте, як біла футболка сяє на дискотеці. В цілому, якщо банкнота випромінює синє світло при освітленні ультрафіолетовою лампою, вона фальшива. Насправді підробні купюри роблять з невибіленої паперу, оскільки дрібні фальшивомонетники не можуть зробити такий папір без особливого розголосу.
  • Інфрачервоне світло. Якщо ви «висвітлюєте» доларову купюру інфрачервоним світлом, деякі елементи втрачають зелений колір.
  • Визначення номіналу. Полімерна стрічка «закарбована» глибоко в папір і виступає певним захистом. Вона розташована вертикально на лівій стороні традиційного центру банкноти. Наприклад, на купюрі в 1 гривню ми бачимо тонку смугу, розділену на частини, а на інших - прямокутник. Магнітний код купюри прикріплений до полімерної стрічки. Ми бачимо саму стрічку, а банківський працівник вміє по ній визначити номінал.
  • Каталог тиражів банкнот. Кожна банкнота має окремий номер. Його можна використовувати для визначення: номіналу, виробника, дати випуску і тиражу. Експерти можуть отримати доступ до каталогу, тут можна знайти всі дані по конкретній купюрі. Якщо з'ясується, що банкнота піддавалася «копіюванню», ваша купюра буде проаналізована більш ретельно.

Де я можу перевірити справжність банкноти?

Сьогодні, різні додатки дозволяють швидко і легко перевірити справжність валюти. Ви встановлюєте на свій смартфон програму для визначення автентичності конкретної валюти. Сумно, але для української гривні, подібної програми ще немає.

Якщо у вас є підозріла гривнева банкнота, ви можете безкоштовно перевірити її в державному банку. У Національному банку, Приватбанку, Ощадбанку, за запитом клієнта, готові перевірити справжність банкноти.

В обмінниках автоматично перевіряють долар і євро. Крім того, юристи, агенти з нерухомості і автодилери мають спеціальну техніку для перевірки автентичності долара.

Навіщо мені перевіряти справжність підозрілих банкнот в банку?

Якщо ви вирішите щось купити і розплатитися підробленою купюрою, на вас звернут увагу правоохоронні органи. До речі, у всіх випадках «контрафактна валюта» вилучається і компенсацію, на жаль, ви не отримаєте. Тому при покупці автомобіля або квартири, гроші повинні перевірятися безпосередньо під час операції.

Висновок

Гривня рідко підробляється, в основному це роблять непрофесіонали, тому виявити підроблені ознаки можна на дотик або візуально. Євро ж підробляють ще рідше, тому що безготівкові платежі більш популярні в Європі, тому це «виробництво» не вигідно для фальшивомонетників. Підроблені долари США мають різне походження - над цим працюють окремі «умільці» або ж ціла злочинна група, тому завжди варто перевіряти справжність долара. Зменшити ризик отримання підроблених купюр дозволити перейти на електронні гроші і безготівкові платежі.