Українські пільги багатодітним родинам в 2019 році

виплати багатодітним сім'ям в Україні
23-05-2019
виплати багатодітним сім'ям в Україні
23-05-2019

У всіх розвинених країнах, включаючи Україну, законодавством передбачена допомога і пільги багатодітним сім'ям. Дані програми не тільки допомагають підтримувати фінансове становище батьків, але також долають проблему глобального старіння і сприяють збільшенню народжуваності.

В Україні через високу вартість виховання дітей мало хто вирішує мати більше двох. Товари для догляду за малюками продовжують дорожчати, а ціни на одяг - далеко не дитячі. Купівля нової коляски часто є розкішшю. Тому держава приходить на допомогу батькам. Вона прагне створити умови, які по можливості мінімізують витрати по вихованню. Які ж пільги і виплати для багатодітної сім'ї в 2019 році?

Як отримати статус багатодітної сім'ї?

Сім'ї з трьома дітьми і більше, включаючи усиновителів і опікунів - вважаються багатодітними. А для того, щоб отримати офіційний статус багатодітної сім'ї, необхідно звернутися в облдержадміністрацію з наступними документами:

  • Копією паспорта (всіх членів сім'ї старше 16 років).
  • Копією свідоцтва про шлюб (якщо ваші відносини зареєстровані).
  • Копією свідоцтва про народження дитини.
  • Довідкою про склад сім'ї (форма № 3).
  • Фотографіями членів сім'ї в розмірі 30х40 см.
  • Заявою на отримання статусу.
  • Довідкою з навчального закладу про те, що дитина дійсно там навчається.
  • Підтверджуючий документ від міської адміністрації, що доводить, що ви вперше подаєте заяву на допомогу багатодітній родині.

Через 10 робочих днів ваша ідентифікаційна картка багатодітної сім'ї буде готова, і ви зможете її забрати. Даний документ гарантує, що сім'я має право на державні пільги, знижки та виплати.

Переваги в області оподаткування для багатодітних сімей

Податкова соціальна пільга. Кожен громадянин України платить щомісячний податок з доходу фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 18% від заробітної плати. Але якщо офіційна зарплата менше або дорівнює мінімальному прожитковому мінімуму, помноженому на коефіцієнт 1,4, ви можете подати заяву на отримання допомоги по соціальному забезпеченню і зменшити утримувану суму.

Дане право також поширюється і на багатодітні сім'ї. Якщо батьки виховують одного або декількох неповнолітніх дітей, вони можуть зменшити оплату за кожну дитину. У 2019 податкова соціальна пільга (ПСП) становить 50% від прожиткового мінімуму з розрахунку на кожну дитину в сім'ї.

Процес оподаткування багатодітних сімей полягає в наступному:

З заробітної плати віднімається сума пільги, а на решту суми нараховується ПДФО.

Причому один або відразу обидва батьки можуть подати заявку на застосування пільги. Якщо батько виховує дитину один, він має право на 150-200% ПСП.

Якщо сім'я складається з 5-ти й більше неповнолітніх дітей, то батьки мають право на додаткові пільги з податку на нерухомість. Згідно зі статтею 266 Податкового кодексу, дані сім'ї звільнені від податку на квартири, будинки, господарські будівлі та допоміжні споруди, гаражі, офісні приміщення тощо. Якщо ж батьки виховують 3-х або більше дітей віком до 18 років., вони звільняються від обов'язку сплачувати земельний податок (стаття 281 Податкового кодексу).

Комунальні послуги для багатодітної сім'ї

Плата за користування комунальними послугами з кожним роком зростає, причому багато хто вже не в змозі оплачувати їх повну вартість. Що вже тут говорити про багатодітні родини, які виховують 3-х або більше дітей.

Законодавство нашої країни захищає права багатодітних батьків при оплаті комунальних послуг. Правда на знижку мають право тільки ті сім'ї, дохід яких не перевищує показник в 2 700 на одну людину в місяць (враховуються тільки офіційний дохід). В цьому випадку багатодітна сім'я може претендувати на такі пільги в житлово-комунальному господарстві:

  • Квартплата знижується на 50% -ів. Пільга надається з розрахунку 21 кв.м. на людину і додатково 10,5 кв.м. на сім'ю.
  • Комунальні послуги - природний газ, електрику, тепло, вода і т.д. - ціна становить лише половину.
  • Абонентська плата за стаціонарний телефон зменшується на 50% -ів.

Пільги великої родини на житло і будівництво

Не у всіх є можливість купити квартиру або побудувати будинок. У великої родини така ймовірність ще менша. Однак, все не так погано, за рахунок державних програм, багатодітна сім'я має право:

  • Пільгової черги на житло.
  • Безкоштовно приватизувати житло, в якому сім'я проживає.
  • Використовувати пільги на будівництво і ремонт, на які мають право  багатодітні сім'ї

Пільги в галузі охорони здоров'я

Діти з багатодітних сімей можуть користуватися деякими видами пільг, пов'язаними з медичним обслуговуванням і реабілітацією. А саме:

  • отримувати безкоштовні ліки, виписані за рецептом;
  • за рахунок держави проходити щорічне медичне обслуговування і госпіталізацію в державні медичні установи;
  • безкоштовно ставити зубні протези;
  • поза чергою обслуговуватися в лікарнях, поліклініках та аптеках;
  • раз на рік отримувати путівки в дитячі оздоровчі санаторії.

Знижки на навчання

Багатодітна сім'я має право на пільгове перебування і харчування в дитячому садку.

Якщо дитина живе в сім'ї, де 5-ть або більше дітей віком до 18 років, вона може бути звільнена від плати за навчання в професійно-технічному закладі або університеті. Єдине, що варто відзначити, це те, що така пільга, призначена тільки для першої освіти і виключно до досягнення нею 23 років.

Знижки на проїзд

Діти, котрі виховуються в багатодітних сім'ях, мають право на безкоштовний проїзд на всіх видах а/м і ж/д транспорту, крім таксі. Крім того, такі діти не оплачують проїзд в приміському, міжміському, міжрегіональному транспорті (автобуси, поїзди і електрички), причому, незалежно від того, куди вони їдуть, і де вони живуть.

Пільги для батьків

Батьки з 3-ма або більше дітьми мають робочі і відпускні пільги, а також пільги при виході на пенсію. А саме:

Їх оплачувана відпустка продовжується на 7-17 днів, в залежності від кількості неповнолітніх дітей. Для непрацюючих батьків період догляду за дітьми у віці до 16 років - зараховується до загального стажу.

Жінки, які народили п'ятеро дітей, вже в 50 років можуть виходити на пенсію. Але для цього їм необхідно мати не менше 15 років офіційного робочого стажу. Батькам вихід на пенсію дозволений в 55 років, а стаж роботи повинен становити 20 років.

Матері з більш ніж 5-ма дітьми удостоюються звання «мати-героїня» і їй належать додаткові пенсійні виплати.

Крім описаних пільг, українські члени багатодітних сімей також мають право на отримання наступної допомоги: на народження і догляд за дитиною, виплати сім'ям з низьким доходом і сім'ям з дітьми-інвалідами тощо. Хоча гроші і не великі, вони ніколи не бувають зайвими, тим більше в багатодітній родині.

Якщо ж вам потрібні додаткові гроші, сервіс Alex Credit - завжди готовий їх надати. Крім того, перший кредит тут практично безкоштовний - до 5 000 грн., Під 0,01% в день.

Як позичити кошти в Alex Credit

Щоб отримати фінансування, клієнтам необхідно:

  • Знаходитися в вікових рамках від 18 до 65 років.
  • Мати українське громадянство.
  • Мати банківську карту, доступ в інтернет і мобільний телефон.
  • Відсканувати копію ідентифікаційного номера платника податків та паспорта.

Як оформити онлайн-кредит в Alex Credit

Для отримання коштів позичальник повинен заповнити форму заявки. Цей процес включає в себе наступні етапи:

  • Онлайн-кредит можна отримати після реєстрації на сайті. Щоб увійти, ви повинні вести своє ім'я користувача та пароль або зареєструватися, якщо ви ще цього не зробили.
  • Прочитати умови погашення.
  • Заповнити форму заявки, надаючи достовірну інформацію.
  • Перевірити дані, зазначені в заявці.
  • Надіслати запит.
  • Почекати відповідь.
  • Якщо заявка буде схвалена, кошти будуть зараховані на банківську карту.
  • Щоб уникнути додаткових платежів, позики повинні бути погашені вчасно.

Різні мікрофінансові асоціації намагаються залучити нових клієнтів, пропонуючи кредити без поручителів і без обов'язкової вимоги про наявність офіційного доходу. Це зроблено для того, щоб позичальник відчував себе комфортно і безпечно. Той факт, що вам не потрібно доводити платоспроможність, гарантує, що ви отримаєте фінансування, не вдаючись до допомоги поручителів, причому з мінімальним пакетом документів.