Скільки отримують військові в Україні?

Доходи військових в Україні
10-01-2020
Доходи військових в Україні
10-01-2020

У 2020 році військовий бюджет буде найбільшим в історії незалежної України. На оборону і національну безпеку держава витратить 245,8 млрд грн. Це на 16% перевищує суму, використану в 2019 році. Планується, що зросте зарплата військовослужбовців усіх звань і посад. На це чиновники збираються направити близько 55% виділених грошей.

Такі кардинальні заходи влади приймають для поліпшення добробуту представників збройних сил. Але навіть збільшилися доходи службовців ЗСУ не зможуть покрити поточні сімейні витрати в умовах інфляції і активного росту цін. Тому кредит для військовослужбовців ще довго буде єдиною можливістю «протриматися» до зарплати і вирішити раптово виниклі матеріальні проблеми.

Не всі банки охоче співпрацюють з контрактниками. Навіть престижне військове звання і висока посада не завжди сприяють прийняттю позитивного рішення щодо позики. Мати справу з клієнтами, на законодавчому рівні звільненими від сплати пені та штрафів, окремим фінансовим структурам здається невигідним. МФО проявляють більшу лояльність і майже ніколи не відмовляють у допомозі. Для отримання коштів основне значення має не зарплата військовослужбовців, а позитивна кредитна історія і стаж роботи.

З чого складаються доходи військовослужбовців української армії?

Державна зарплата військовослужбовців України в 2020 році залежить від таких параметрів, як звання, військова посада, поточне місце служби, її тривалість і наявність нагород. Найменше платять солдатам і молодшим офіцерам. Зростають доходи службовців у міру просування по кар'єрних сходах. Солідна надбавка до зарплати дається за кожне нове звання. Великі оклади нараховуються полковникам, генералам, представникам військово-морських військ відповідних рангів і іншим вищим чинам командування.

Керівництво взводом або ротою приносить невеликі додаткові гроші. Командування бригадою або дивізією вимагає відповідальності, знань і досвіду, але гарантує високу щомісячну зарплату. На такі посади часто потрапляють кадрові військові, які мають за плечима профільну освіту. Вони добре знають статут, вміють грамотно управляти і підтримують порядок у ввіреному їм підрозділі.

Найбільші доходи мають українські військовослужбовці з миротворчого контингенту ООН. Їх робота, що з постійним ризиком, завжди гідно оплачується. Підвищена зарплата військовим покладається за перебування в зоні ООС. Точна сума розраховується в залежності від відстані до лінії бойових зіткнень. За знищення ворожої техніки солдати і офіцери отримують премію. Додаткова надбавка до зарплати видається снайперам, які мають сертифікат про проходженні підготовки, операторам безпілотників і номерами обслуговування ПТРК. Вона нараховується за виконання бойових завдань за фахом. В тилу розмір доходів українських військових таких високих показників не досягає.

Додатково законодавство передбачає обов'язкове підвищення зарплати військовослужбовцям за календарну вислугу років і отримані нагороди. За звання Героя України виплачується разова сума в розмірі 50 прожиткових мінімумів. Інші почесні звання, бойові ордени та медалі можуть збільшити щомісячний розмір доходу військового в Україні на 10-20%.

Зараз зарплати військових в Україні розраховуються за застарілими правилами, що збереглися майже без змін ще з радянського часу. Але Генеральний штаб ЗСУ орієнтується на стандарти НАТО і хоче максимально їм відповідати. Нове керівництво пропонує перевести армію на американську систему грошового забезпечення. Вона заснована на чотирьох базових принципах:

  • ефективний кадровий менеджмент - залучення на контракт активної молоді та утримання на службі професіоналів своєї справи;
  • відсутність посадових окладів;
  • формування базової виплати на підставі звання, посади і вислуги років саме в цьому званні;
  • стимулюючі надбавки і компенсації (до 30% від щомісячного грошового забезпечення).

У такий спосіб вдасться скоротити зайві штабні посади і підвищити дохід службовців, реально здатних виконувати бойові завдання. На адаптацію американської моделі буде потрібно час, але це дозволить розподіляти військовий бюджет більш раціонально. Загальна боєздатність всіх армійських підрозділів підвищиться. Країна отримає більш надійний захист від зовнішньої загрози і зможе ефективно протистояти агресії.

Збільшення зарплати військових в Україні в 2020 році - плани і реальність

Уряд вже анонсувало підвищення зарплати військовослужбовцям у 2020 році в Україні, і озвучило плани із забезпечення солдатів і офіцерів службово-посадовим житлом. Ця звістка стала результатом спільної роботи держчиновників, співробітників Міноборони, ініціативних військових, юристів і соціальних працівників, які бажають наблизити армію до актуальних світових стандартів.

Заплановано, що зарплата військових за званням буде «прив'язана» до прожиткового мінімуму, і виросте в кілька разів. Це зробить військову службу вигідною, і приверне молодь, ще не визначилася з майбутньою професією. Хлопці та дівчата побачать для себе можливість отримати роботу з хорошим матеріальним забезпеченням і підпишуть контракт. Регіональні комісари говорять, що зарплати військових за званням в Україні повинні наблизитися до окладів натівських солдатів. Тільки тоді професіонали не підуть в приватні структури, а залишаться на службі, і передадуть досвід своїм підлеглим.

Зараз контрактники постійно стикаються з гострою нестачею грошей. Левова частка доходу витрачається на знімання квартири, комунальні платежі, харчування та ліки. Коли потрібно придбати побутову техніку, зробити ремонт, повернути старий борг або сплатити навчання дитини, залишається тільки взяти позику онлайн, так як посадового окладу на все це катастрофічно не вистачає. Якщо зарплата військових за званням України не підніметься на належний рівень, зводити кінці з кінцями контрактникам буде проблематично.