Чим небезпечний кредит онлайн в Україні

image
27-07-2021
image
27-07-2021

Українські сервіси мікрокредитування сьогодні представляють собою особливий сегмент ринку фінансових послуг. З одного боку, вони користуються широкою популярністю у пересічних громадян, оскільки допомагають вирішити раптово виниклі фінансові труднощі. Отримуючи в мікрофінансових організаціях не дуже великі суми на короткий термін, люди мають можливість закрити актуальні потреби в грошових коштах, будь то непередбачені витрати на покупку побутової техніки, терміновий ремонт або будь-який інший форс-мажор.

Однак з іншого боку в суспільстві існує деяка настороженість щодо діяльності МФО. Наприклад, одні вважають, що мікрокредитування – це шлях до боргової яму, інші побоюються зустрічі з колекторами, а треті бояться, що взагалі не зможуть повернути кредит. У яких же випадках ці побоювання не безпідставні?

Чим небезпечний кредит онлайн

1. Деякі клієнти скаржаться на великі проценти. Але в яких випадках можна говорити про те, що відсотки дійсно великі? Мабуть, тільки в одному: це прострочений кредит, тобто позика, яка не була погашений вчасно. Дійсно, якщо прострочити кредит, то до стандартної процентної ставки додається додатковий відсоток за перевищення терміну кредитування, штрафи, і якщо таке перевищення істотно, то загальна сума до погашення може помітно збільшитися. Тим не менше, це питання досить легко вирішується.

По-перше, перш ніж оформляти заявку на отримання позики, необхідно звернути увагу на терміни кредитування, пропоновані мікрофінансової організацією. Найчастіше цей термін не перевищує 30 днів. Отже, потрібно розрахувати свій бюджет таким чином, щоб мати можливість повернути отриманий кредит не пізніше ніж через місяць.

По-друге, слід пам'ятати про послугу пролонгації кредиту. Ця послуга передбачає продовження відкритого кредиту на деякий термін (зазвичай це 10, 20 або 30 днів). Перевага пролонгації кредиту в тому, що процентна ставка на період продовження не змінюється. Це означає, що жодних додаткових відсотків на термін пролонгації нараховуватися не буде.

По-третє, завжди потрібно пам'ятати про те, що служба підтримки МФО завжди йде назустріч клієнту. Тому якщо ви розумієте, що можете не встигнути погасити кредит вчасно, слід зв'язатися з фахівцями служби підтримки клієнтів, які допоможуть знайти вихід з ситуації, що склалася.

2. Ще один поширений страх – це страх перед колекторами. Дійсно, ті, хто не платить кредити, часто мають досвід спілкування з колекторськими фірмами, яким мікрофінансова організація може продати неповернений кредит. Однак законослухняним громадянам боятися нічого. Кожен, хто брав кредит онлайн, обов'язково підписує договір з МФО, в якому чітко прописані всі прозорі умови кредитування.

3. Небезпідставним побоюванням також є шахрайство. На жаль, деякі нечесні громадяни можуть тим чи іншим чином заволодіти конфіденційною інформацією третьої особи і оформити кредит на його ім'я. Їх мета – отримати гроші і, звичайно ж, ні за що не платити. Але як пересічному українцеві боротися з шахрайством? По-перше, бути уважним і не передавати підозрілим приватним особам свої паспортні дані, ІПН, дані по кредитній карті і т. ін. І тим більше ніколи і нікому не давати згоду оформити кредит на ваше ім'я – адже на сайті буде створено особистий кабінет з вашими даними, і він залишиться доступним для того, хто його створив. По-друге, не панікувати, якщо вас турбує фахівець служби безпеки МФО. Можливо, жертвою шахраїв стали не ви, а хтось із ваших знайомих.

Крім того, деякі клієнти замислюються: чи безпечно брати кредит онлайн, адже конфіденційна інформація, що потрапила в базу даних, може здатися ласим шматочком для кіберзлочинців. Але саме тому ті МФО, які дорожать своєю репутацією, використовують багаторівневу систему ідентифікації своїх клієнтів, що надійно захищає останніх від витоку інформації. Ось чому важливо вибирати сервіси, які вже давно на ринку і користуються популярністю.

Чи законні с онлайн кредити?

Ось ще одне питання, яке часто виникає в сучасному інформаційному просторі. Так, це законний бізнес. Кожна мікрофінансових організація, легально існуюча на ринку України, здійснює свою діяльність на підставі ліцензії, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Цією ж Комісією видається Свідоцтво про реєстрацію фінансової установи.

Підсумувавши вищесказане, на питання «Чи небезпечні онлайн кредити в Україні?» можна відповісти: безпечні, оскільки мікрофінансові організації підкоряються Нацбанку України і діють в правовому полі. І разом з тим від позичальника очікується така ж законослухняність – адже лише на підставі взаємної поваги і дотримання взятих на себе зобов'язань вибудовується взаємовигідне співробітництво.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}