Топ-7 міфів про кредитну історію, які важливо знати

папка с кредитами
06-07-2020
папка с кредитами
06-07-2020

Головне призначення кредитної історії - це характеристика позичальника про те, як він справляється зі своїми зобов'язаннями. Звіт УБКІ (бюро кредитної історії, де зберігається інформація по кожному позичальнику) містить всі необхідні відомості про кредити клієнта, необхідних іншим кредиторам для прийняття рішення по заявці. У ньому відображається сума і термін оформленого зобов'язання, коли він був закритий, своєчасність внесення щомісячних платежів за графіком. Відзначається тривалість прострочень при їх наявності.

Позитивна кредитна історія підвищує шанси клієнта на оформлення будь-якого виду кредиту за найвигіднішими умовами. Негативна кредитна історія, в якій містяться відомості про наявність закритих простроченнях, навпаки, різко знижує шанси на схвалення. Чим більше було прострочень, тим менше шансів на оформлення кредиту.

Кредитна історія позичальника необхідна банкам для прийняття рішення по заявці. Залежно від ступеня ризиків по кожній видається позику (ступінь ризиків безпосередньо залежить від успішного погашення клієнтом попередніх зобов'язань), банки зобов'язані формувати резерви на можливі втрати за позикою. Чим краще у клієнта кредитна історія, тим менше ризиків виходу їм на прострочення. За таким кредитом будуть потрібні мінімальні резерви. Саме тому клієнти з позитивною кредитною історією банку потрібні. А з негативною історією - ні, навіщо формувати резерви по позиці, коли можна схвалити клієнта без такої необхідності.

Безліч міфів оточують кредитну історію. Їх важливо знати, щоб вміти грамотно і правильно оформляти кредити. Своєчасно їх закривати і претендувати на оформлення по самим вигідним відсотковим ставкам.

Міф №1. Заміна паспорта допоможе обдурити банки при отриманні кредиту

Дані попереднього паспорта зазвичай синхронізуються з новим документом. Більш того, практично всі банки, при перевірці клієнта, запитують сторінку №18-19 паспорта. Це дозволяє їм при необхідності перевірити дані УБКІ по-попередньому. Оформлений зовсім недавно документ, яким клієнт користується менше року або тільки що отримав, обов'язково викличе сумніви. Тільки з цієї причини буде перевірений раніше виданий паспорт.

Міф №2. Якщо не користуватися кредитами з часом кредитна історія анулюється

Досьє по кожному позичальнику формується постійно. Адже воно зберігає інформацію не тільки про оформлені зобов'язання. Кожен запит від кредитора також в ній фіксується. Що стосується термінів зберігання кредитної історії, то законом встановлено мінімальний термін 10 років. З моменту внесення останніх змін. Під ними розуміється, як отримання нового кредиту, так і його закриття. Ніхто не забороняє УБКІ зберігати інформацію по клієнту безстроково.

Міф №3. Погашена прострочення по кредиту не змінить кредитну історію

На формування кредитного рейтингу впливає безліч факторів: кількість активних кредитів, кількість звернень за останній місяць, кількість закритих зобов'язань тощо. Поточна прострочення вкрай негативно позначається на рейтингу. Її погашення однозначно покращує рейтинг і, як наслідок, кредитну історію. Чим більше часу пройде з моменту її погашення, тим краще стане рейтинг. За умови своєчасного внесення всіх наступних платежів.

Міф №4. Отримати звіт можна тільки за оплату

Будь-який громадянин України може дізнатися свою кредитну історію абсолютно безкоштовно. Для отримання звіту необхідно особисто звернутися в бюро кредитних історій. В офіс або через особистий кабінет на офіційному сайті бюро. Закон дозволяє отримати звіт в кожному бюро, де він сформований по позичальнику 2 рази в рік безкоштовно. В одних бюро це право можна реалізувати відразу - тобто оформити 2 звіту поспіль. Інші бюро дозволяють отримати звіт 1 раз в півріччя.

Міф №5. Негативна кредитна історія гарантує відмова по заявці на будь-який кредит

Не завжди, не у всіх банках і не по всіх видах кредитів. Багато позичальників переконані, що погана кредитна історія в першу чергу не дасть оформити клієнту іпотечний кредит. Навпаки, оскільки іпотека - це заставний кредит із забезпеченням, банки більш лояльні при перевірці клієнта. Можуть пропустити ті прострочення, які точно приведуть до відмови при зверненні цього ж клієнта на звичайний споживчий кредит. Вкрай важливо, щоб з моменту закриття прострочення пройшло хоча б 6-12 місяців. Чим більше часу з моменту її закриття відбудеться, тим більше шансів на схвалення. При розгляді заяви на іпотеку більш детальному аналізу, як правило, піддається кредитна історія за останні 3-5 років (такі дані повідомляють співробітники іпотечних відділів багатьох банків).

Міф №6. Роботодавець при наймі співробітника не перевіряє кредитну історію

При влаштуванні на роботу в престижну і велику фірму, багато роботодавців пропонують співробітника підписати, серед усіх необхідних документів, згода на обробку персональних даних. Завдяки цьому проводиться перевірка службою безпеки кандидата. Також згоду дає право перевірити кредитну історію. В обов'язковому порядку це робиться при влаштуванні на роботу в банк або фінансову компанію. Є ряд посад, для яких негативна кредитна історія не припустима, тому що характеризує позичальника не з кращого боку. На думку таких роботодавців.

Міф №7. Факт поруки не фіксується в кредитній історії

Законом передбачено обов'язок кредиторів вносити відомості про виданий кредит або позику не тільки по позичальнику, але й по поручителю. Порука також фіксується в кредитній історії. І не тільки за звичайні кредити на фізичну особу. Поруку засновника або генерального директора по бізнес - кредитами своєї компанії також буде внесено в його досьє.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}