Безкоштовний відпуск лікарських засобів: для громадян України запрацювала програма «Доступні ліки»

список бесплатных лекарств
30-01-2020
список бесплатных лекарств
30-01-2020

Програма «Доступні ліки» була створена і запущена в квітні 2017 року. У ній визначено законодавчо список безкоштовних ліків, і інструкція, як отримати безкоштовні або пільгові ліки для громадян України. Також встановлено категорії громадян, які мають право на той чи інший лікувальний препарат.

Виходячи з даної постанови, хворі, які мають захворювання з затвердженого законодавчо списку, зможуть отримати ліки в аптеці зовсім без оплати або з невеликою доплатою. Ця програма є значною підтримкою і допомогою хворим людям, що потрапили у важку життєву ситуацію.

Статистичні дані і основна мета програми «Безкоштовні ліки»

За даними статистики 24% українців через проблеми з коштами відкладають свій візит до лікаря. Головна причина: відсутні гроші на лікування.

Суттєвою і важливою недоробкою цього законодавчого документа є онкологічні захворювання, які не ввійшли в список пільгових медикаментів. Люди з цими захворюваннями також потребують підтримки держави. За даними статистики в Україні близько 1 мільйона чоловік хворіє раковими захворюваннями. В цьому випадку для лікування можна взяти кредит онлайн на карту.

В Україні серцевими захворюваннями страждають 65% громадян, з цукровим діабетом живуть близько 1 мільйона чоловік, близько 200 тисяч мають захворювання астми. Для таких громадян програма на безкоштовне лікування з'явилася рятівним колом в непростій життєвій ситуації.

Установка прийнятого документа і його завдання: стабілізація здоров'я громадян шляхом надання фінансової підтримки держави. Мета документа: гарантія для хворих з діагнозом зі списку програми для отримання пільг на медикаменти і можливість отримати ліки в аптечних установах та органах охорони здоров'я безкоштовно, маючи на руках рецептурное призначення.

Хворі, що проходять амбулаторне лікування по хворобах із затвердженого переліку, також отримують лікарські засоби за рецептами без оплати в закладах охорони здоров'я.

Хто має право отримати безкоштовні медикаменти

В першу чергу отримати препарат безкоштовно можуть такі категорії громадян:

ветерани війни;

постраждалі від аварії на ЧАЕС;

всі діти до 3 років і діти-інваліди до 16 років;

жінки з протипоказаннями вагітності (покладаються безкоштовні засоби контрацепції) та інші категорії.

Громадяни, які мають знижки на оплату лікарські засоби за рецептами лікарів у розмірі 50% від їх вартості при амбулаторному лікуванні:

інваліди I і II груп унаслідок трудового каліцтва та отримали профзахворювання;

діти віком від 3 до 6 років;

реабілітовані в жертви політичних репресій, які стали інвалідами;

СНІД та ВІЛ-інфіковані та інші.

Де взяти рецепт на отримання лікарських препаратів

Для отримання препарату, необхідно, щоб лікар, у якого спостерігається пацієнт, виписав рецепт на отримання в аптеці пільгових ліків. Право на отримання рецептурного бланка мають тільки лікарі, що працюють в державних установах. Медичний документ повинен бути з особистим підписом і печаткою лікаря. Час дії рецепта - 30 днів з дня видачі.

Як проходить оформлення бланка на отримання пільг

1. Громадянин звертається до лікаря, який має висновок про наявність захворювання з пільгового списку.

2. Доктор проводить огляд і при необхідності призначає здачу аналізів.

3. На підставі результатів доктор приймає раціональне рішення про прийом тих чи інших препаратів, за допомогою яких проходить лікування захворювань.

4. Лікар повинен виписати рецепт на діючий компонент, який може міститися в кілька лікарських препаратах. Провізор в аптеці зможе підказати наявність або відсутність ліків з потрібним діючою речовиною.

5. Отриманий рецепт лікаря затверджується завідувачем поліклінікой.Такім чином, пацієнт отримав право пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів. Якщо рецепт був загублений, доктор зобов'язаний виписати новий документ.

Перелік безкоштовних ліків програми

Всього на даний момент можливо пільгове оформлення рецептів на 261 препарат з груп:

анальгетики з відсутніми наркотичними елементами;

кошти при запаленні легенів (що не містять стероїди);

протиалергічні;

на центральну нервову систему;

для органів травної системи та інші групи.

Якщо лікарський препарат за програмою «Доступні ліки» відсутній в аптеці

При відсутності необхідних ліків громадянин має право зробити запит про наявність препарату в інших медустановах або придбати його в іншій аптеці і, зберігши чек, вимагати відшкодування вартості препарату, звернувшись до адміністрації вашого регіону з проханням про повернення витрачених власних коштів або звернутися в судові органи.

У 2020 до програми «Доступні ліки» була підключена Національна служба здоров'я, яка має можливість підписання контрактів з аптеками і відшкодування вартості ліків хворим, які мають пільги. Тепер ліки можна буде отримати в будь-якій точці України, незалежно від місця проживання. Також в Україні запроваджується з 2019 року електронна система виписки рецептів, що виключить можливість підробити рецептурний бланк.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}