Скільки платять донорам за здачу крові в Україні

image
25-04-2019
image
25-04-2019

Скільки платять донорам крові в Україні? Це питання дуже цікавий тим, хто ділиться «життєвої рідиною» і тим, для кого її приймають. Кров потрібна, мало не в усіх сферах медицини - гематології, хірургії, онкології, акушерстві, в опіковому центрі та військовому госпіталі. Існуючі ж кровозамінники коштують дуже дорого і мають обмежену функціональність. Отже, вартість «червоної рідини» повинна бути розрахована щодо вартості людського життя.

У Радянському Союзі проблема нестачі крові вирішувалася просто - донорів добровільно-примусово знаходили в військових частинах, серед заводських робітників, бюджетників і держслужбовців. Правда потрібно віддати належне системі - день здачі крові ставав вихідним. Донори звільнялися від роботи, мали право на безкоштовний обід і келих вина. В якості нагороди «почесні донори» мали ряд привілеїв: пріоритетність в черзі на квартиру, можливість покупки дефіцитних ж / д квитків і підвищення пенсії.

У нинішній час такий підхід неможливий. Тому питання про те, скільки платять донорам за здану кров в Україні, набуває нового значення. Співробітники медичних установ залучають людей для здачі крові і її компонентів різними способами. На щастя, багато вітчизняних актори і музиканти готові брати активну участь в акціях по здачі крові, що допомагає популяризувати донорство. Якщо ж збільшити державну підтримку та економічну вигоду, то кров і її компоненти будуть доступні всім, хто її потребує.

Хто може бути донором?

Перш ніж питати про вартість крові, давайте розглянемо умови здачі такого цінного ресурсу. Якщо у вас є такі проблеми зі здоров'ям, ви, на жаль, не зможете поділитися своєю кров'ю з іншими:

  • Захворювання крові, проблеми з імунітетом, будь-яка група венеричних захворювань.
  • Вроджена недостатність слуху, зору, мовних здібностей.
  • Онкологія на будь-якому етапі.
  • Неконтрольоване вживання наркотиків, алкоголю.
  • Системні захворювання шкіри - псоріаз, екзема.
  • Трансплантація, видалення будь-якого органу.
  • Вагітність, годування груддю.

Тимчасові протипоказання до здачі крові

Перенесені інфекційні захворювання, свіжі татуювання, недавня операція - заборона на здачу крові та її компонентів на строк від 10 до 365 днів. Жінки не можуть стати донорами під час менструації плюс 2-3 дня до і після менструації. У цей момент в крові знаходяться гормони, які погіршують згортання крові.

Всі інші повнолітні громадяни України, можуть брати участь в плані щодо заповнення українського банку крові. Тільки перед цим донору слід підготуватися:

  • за 72 години до здачі крові завершите (призупините) прийом ліків, особливо тих, які погіршують згортання крові;
  • повністю обмежте вживання алкоголю на 48 годин;
  • не їжте жирні, солоні, гострі, копчені, молочні продукти протягом 12 годин;
  • киньте курити, як мінімум на 2-а години.

У день здачі крові донори повинні бути в хорошій фізичній формі. При будь-яких ознаках слабкості - запамороченні, болю, лихоманці, процедура повинна бути скасована. Після маніпуляції потрібно відпочити. Зменшіть фізичну активність і їжте продукти, багаті залізом і білком.

Економічні переваги донорства крові в Україні

Загальнонаціональна ціна за літр крові становить 160 гривень. Залежно від фізичних даних донора, за раз він може здати 450-500 мл рідини. Таким чином, людина отримає 73-80 гривень готівкою.

Власник рідкісної групи крові може продати її на спеціальній біржі в інтернеті. В цьому випадку грошовий діапазон становить від 150 до 1000 гривень.

В день проведення маніпуляції людина може не йти на роботу. У той же час, він має право на додатковий день відпочинку, який може приєднає до оплачуваної відпустки або ж отримати грошову компенсацію. Ті ж, хто отримає документ «почесний донор», можуть розраховувати на збільшення пенсійної норми на 10%.

Перед здачею крові обличчя обстежується фахівцем і перевіряється на наявність ВІЛ, сифілісу і всіх видів гепатиту в самій крові. Результати тестів доступні безкоштовно.

Інші переваги донорства крові

У це складно повірити, але вважається, що періодична здача крові позитивно впливає на організм людини - активізуючи роботу імунної системи і покращуючи функції кровоносної і травної системи. Крім того, організм оновлюється і омолоджується.

Це дуже важливо! Кров можна здавати органічне кількість разів: чоловіки - 4 рази, жінки - 3 рази на рік. Тому неможливо перетворити цю маніпуляцію в постійне джерело доходу.

Знаючи, скільки платять донорам крові в Україні, ви можете відмовитися від надії швидко заробити гроші і стабілізувати свій дохід. Найкраще зв'язатися з мікрофінансової організацією, щоб отримати кредити онлайн. Кров же здати для тих, кому вона дійсно потрібна і не заради користі, а з добрими намірами.