В чому полягає основна різниця між Visa та MasterCard

віза або Мастеркард що обрати
29-04-2019
Віза або Мастеркард що обрати
29-04-2019

Досвідчені мандрівники знають - при поїздці за кордон зручніше оформити банківську карту, ніж користуватися готівкою. Переваги очевидні: не потрібно шукати пункт обміну валюти і везти з собою багато грошей, не потрібно декларувати її на митниці, за будь-які товари і послуги, найвигідніше розплачуватися карткою. Питання тільки один: яка платіжна система краще - Visa або MasterCard. Для більшості фінансових операцій, включаючи онлайн-кредитування, різниці суттєвої не існує.

Щоб стати лідером на ринку дані карти змагаються вже давно. Однак, якщо визапитаєте співробітників банку, яка з них краще, ви не зможете отримати чітку відповідь.

Для вибору між Віза і МастерКард, перш за все, необхідно звернути увагу на умови і бонуси, пропоновані банком-емітентом користувачам карти.

Чи існують труднощі із зарубіжними платіжними терміналами?

Якщо порівняти показники двох платіжних систем, таких як частка ринку і кількість терміналів, результати показують, що Віза лідирує. Але, це не означає, що під час подорожі у вас можуть виникнути проблеми з МастерКард, тому що більшість платіжних терміналів претендують на підтримку двох систем.

Основні відмінності Віза і МастерКард?

Деякі користувачі карт вважають, що Віза - це платіжна система США, а MasterCard - європейська. Це далеко не так. Родина візи - США. Штаб-квартира Master Cardтакож знаходиться в Сполучених Штатах. Але, ці дві платіжні системи давно стали глобальними і набули міжнародного статусу.

Для Віза долар є основною валютою, тому основою будь-якої операції конвертації також є долар. Так, наприклад, використання Віза в США вигідніше, оскільки в більшості випадків кількість конверсій зменшується.

Для Master Card в банківській справі базовою валютою можуть бути долари США або Євро. Тому краще використовувати Master Card при поїздках по Європі. Конвертація може бути зроблена в євро або доларах США.

В цьому і полягає різниця між картами, яку вам потрібно зрозуміти.

Концепція кореспондентського рахунку

Для проведення різних операцій, як фізичним, так і юридичним особам, банкам також необхідні різні рахунки. З цією метою банки і підписують відповідні угоди. Вони гарантують збереження власних коштів банку.

Одночасно з підписанням договору та видачею картки під брендом платіжної системи в банку відкривають відповідний рахунок, основою якого є банківський рахунок.Для взаєморозрахунків в системі Master Card найчастіше використовується рахунки в євро. Віза - USD.

Для Master Card банк теоретично може відкрити два рахунки. Але це трапляється рідко, оскільки це не вигідно для фінансових установ. У цьому випадку банку доведетьсянести додаткові витрати і втрачати прибутковість при окремих операціях.

Саме з цієї причини і припускають, що Master Card частіше використовує - євро, а Visa -долар США.

Коли вигідніше використовувати яку карту?

Якщо валюта, в якій відкрито рахунок, відрізняється від валюти країни, в якій проводиться розрахунок, буде проведена конверсія або навіть серія конверсій і буде стягуватися комісія.

Нижче наведемо простий приклад того, яка комісія буде стягуватися в різних країнах. Це умовні, але найбільш ймовірні випадки.

Картковий рахунок Послуга Visa MasterCard Опис послуги
Гривня

оплата в єврозоні (EMU)

UAH-USD-EUR UAH-EUR Вигідніше MasterCard - тільки одна конвертація
Євро

оплата вєврозоні(EMU)

EUR-USD-EUR EUR

Немає сумнівів в тому, що МастерКард є більш прибутковою - без конвертації. На відмінувід Віза, де можлива подвійна комісія

Долари (США)

оплата в США USD

USD USD-EUR-USD Інший випадок: Віза немає конвертації
Гривня

оплата в місцевій валюті (Наприклад, в Польщі)

UAH-USD-EUR-PLN или UAH-USD-PLN UAH-EUR-PLN

МастерКард коефіцієнт конверсії подвоюється, а Віза може бути збільшено втричі. це пов'язане з тим, що використання євро більш ймовірно для ведення бізнесу в Європі.

З усього вище викладеного можна зробити висновки:

  • Ретельно ставитеся до своїх витрат. При здійсненні платежу за допомогою кредитної картки не забувайте про можливі переходи і тому факті, що вартість покупки може виявитися вищою за очікувану.
  • Перш ніж оформляти будь-яку карту, дізнайтеся, чи стягується додаткова комісія при оплаті за кордоном. Через велику комісії кожна операція буде коштувати дорожче. Також пам'ятайте маршрут банку. Комісія більше одного відсотка - вважається високою, що є причиною звернення до іншого банку.
  • При подорожі по Європі валютою карти краще вибрати євро або гривні, так ви можете скоротити витрати на конвертацію.
  • Іноді вигідніше обміняти гривню на євро або долар США по курсу українського банку. У деяких випадках краще за все мати гривневий рахунок, а за покупки і товари розраховуватися у валюті країни в якій ви перебуваєте.

Компанія готова запропонувати мікропозики онлайн на будь-яку карту, випущену українським банком.