Українцям недоступні дешеві «блага» цивілізації?

молодая семья
19-06-2020
молодая семья
19-06-2020

Доводиться констатувати, що пересічні громадяни досить великого держави під назвою Україна, яка прагне до «європейського» визнанню, вже не можуть дозволити собі багато елементарні (за європейськими «мірками») блага. Розглянемо кілька найважливіших критеріїв, що характеризують ситуацію, що склалася з «доступністю» благ в Україні.

Можливість відпочинку

Українці вже не перший рік економлять на туроператорах, вважаючи за краще онлайн-бронювання номерів в готелях «економ-класу». Замість роботи з туроператорами через Інтернет обирають найкраще, на їхню думку, співвідношення «ціна-якість» в готелях середнього рівня. Бронюючи номера, українці намагаються не витрачати гроші на додаткові послуги. Більшість цін на відпочинок в Криму «захмарні». Найбільшим попитом користуються двомісні номери найнижчій ціновій категорії - вартістю від 30 до 70 доларів США за номер на добу. Таким чином, за тиждень відпочинку найдешевші готельні послуги обходяться від $ 200 до $ 500. З одного боку, якість відпочинку в Криму не відповідає справжньому рівню цін. З іншого боку, українці настільки бідні і не мають «зайвих» коштів навіть для короткострокових поїздок за кордон в одну з країн, не кажучи вже про двотижневих турах по Європі і контінентам.По даними соціологів дві третини українців не збираються відпочивати як туристи в 2013 році , а кожен п'ятий взагалі не може собі дозволити щорічний відпочинок. З 100 громадян України лише 2 людини планують відпочинок за кордоном! Багато хто віддає перевагу відпочинок на дачі, в сільській місцевості або у своїх родичів.

Авіапольоти

З одного боку, в Україні практично немає low-сost-перевізників або «лоукостерів», тобто бюджетних операторів авіаринку, що пропонують свої послуги за низькими, доступними цінами. Якщо, наприклад, з аеропорту Катовіце (Польща) в ряд країн Європи можна полетіти одному пасажиру за $ 15-80 (наприклад, в Англії, Німеччини, Голландії, Швеції всього за $ 20-30, у Бельгії - за $ 15), то самі мінімальні ціни польотів з України в Європу стартують від $ 180-200. Політ з Києва до Парижа обійдеться не менше ніж в $ 270 на людину. З іншого боку, Міністерство інфраструктури і транспорту «зображує» значні зусилля по залученню в країну «лоукостерів», одночасно «ховаючи на корню» цю ідею і висуваючи специфічні вимоги до операторів ринку. Виконати ці вимоги для іноземних «лоукостерів» практично неможливо, оскільки при їх виконанні втрачається сенс бізнесу в Україні.

Купівля імпортних автомобілів

Ситуація з введенням імпортних мит на ввезення авто робить покупку автомобіля ще більш дорогий. Так, дійсно, необхідно стимулювати вітчизняного виробника випускати власні автомобілі. Але необхідно створювати законодавчу базу для створення дійсно якісних автомобілів, а не, як кажуть, «відер з цвяхами». Споживач в Україні повинен самостійно, а не «штучно» захотіти купувати автомобілі, вироблені в Україні. Великі іноземні автовиробники, незважаючи на їх зацікавленість (про що вони часто публічно заявляють) увійти в ринок, все ж не поспішають в Україну. Примітно спостерігати ситуацію, коли в Україні «зникають» найбільш доступні і дешеві автомобілі, які користуються підвищеним або масовим попитом. Наведемо кілька прикладів. Припинено виробництво «Таврії» з вартістю авто в межах менше $ 3500 і «Славути» з вартістю авто в межах $ 5000. Відома модель ВАЗ-2107 з вартістю автомобіля менш $ 7000 покинула український ринок. Спостерігаємо тенденцію згортання виробництва інших моделей ВАЗ. Сьогодні «є» ситуація, коли саме бюджетне авто, мабуть, буде стартувати від $ 10000. Виняток поки становлять трохи автомобілів - Daewoo Matiz (Узбекистан), ZAZ Sens (Запоріжжя), Daewoo Nexia (Узбекистан), Chery QQ (Китай) і Geely СК-2 (Китай). Ціна найдешевшого з них Daewoo Matiz (Узбекистан) поки ще стартує приблизно від $ 7000. У той час як, наприклад, в Індії виробляють найдешевший автомобіль у світі - Tata Nano. Там він коштує трохи менше $ 3000.. Також в Індії оголошено про вихід на ринок Bajaj RE60, яка складе конкуренцію Tata Nano. Очікується, що стартова ціна Bajaj RE60 не перевищить $ 2500.

Купівля сучасних смартфонів

Ціни на сучасні мобільні телефони або смартфони з чотирма ядрами і процесором на базі Android 4.0 (найбільш популярні сьогодні) вже досить довго не менются. Наприклад, ціна смартфона HTC One X тримаються на позначці 5000 гривень (поряд з цінами на Samsung Galaxy S III і LG X3) або трохи більше $ 600. А це ні багато, ні мало - майже дві середньомісячних зарплати українця! «Бюджетна» модель з процесором від Samsung Galaxy SIII обійдеться в суму, навіть перевищує середньомісячну зарплату українця «на руки» або 3000 гривень, що відповідає $ 370.

Ремонт у власній квартирі

Фахівці стверджують, що ніяка серйозна і поважаюча себе фірма не візьметься за якісний ремонт міської квартири дешевше $ 150-200 за квадратний метр житла. Якщо взяти за базу стандартну двокімнатну квартиру загальною площею 50 квадратних метрів, то вартість її ремонту на середньому рівні не буде дешевше $ 7500-10000. Це приблизно відповідає двох-трирічному заробітку українця (за умови, що 100% доходу йде на ремонт). Припустимо, що сім'я з 3-х чоловік при двох працюючих членів сім'ї та одну дитину може відкласти на місяць 928 гривень або $ 114 (за даними Незалежної асоціації банків України один українець може накопичити на місяць тільки 464 гривні). У цьому випадку тільки на ремонт доведеться відкладати від 65 до 88 місяців або від 5,5 до 7,3 років. Тут вже ми не розглядатиме випадки, в яких сім'ї не мають власного житла (квартири) і скільки їм доведеться на неї заробляти в залежності від її місця розташування.

Висновок

Цей список елементарних благ сучасності можна продовжувати. Хочеться висловити надію, що в Україні, поряд з наявною тенденцією високих цін або подорожчання товарів і послуг в сегменті «економ-класу», буде спостерігатися пропорційне масове підвищення рівня доходів бідних і незаможних верств населення. Адже, як відомо, надія вмирає останньою.

{{ 'take it now' | translate }}

{{ 'how much money? new' | translate }}

{{maxAmount | currencyGel}}

{{ 'For how many days? ua new' | translate }}

{{maxDays}} {{ 'days' | translate }}

{{'the chosen repayment date is in non-working days' | translate}}

{{ 'culcu how long is the terms' | translate }} {{returnDatePlusOneeight | date : "dd/mm/YYYY"}}

{{'Your monthly payments are new' | translate}}

{{'Borrowing new' | translate}}

{{setAmount}}

{{'borrowed interest new' | translate }}

{{setTotalInterest}}

{{'Total sum ua' | translate }}

{{setTotalToPay}}

{{'Repayment date ua' | translate }}

{{returnDate | date : "dd/mm/YYYY"}}